ЕБРД мањински власник Данјуб фудс групе

Пратите нас
Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) оценила је данас да са продајом „Данјуб фудс групе“ фонду „Мид Европа партнерс“, пољопривредни сектор у Србији улази у нову фазу развоја, као привлачнији финансијским и стратешким инвесторима.

Како се наводи у саопштењу, ЕБРД је подржала то преузимање групе која обједињује власништво у млекари „Имлек“, кондиторској команији „Бамби“ и фабрици воде и сокова „Књаз Милош“, са кредитом од 60 милиона евра и улагањем у капитал од 20 милиона евра.

Као акционар, наводи се, ЕБРД ће се усредсредити на унапређења кроз увођење најбоље праксе корпоративног управљање, заштите животне средине и здравствених и безбедносних стандарда, што ће подржаће примену стандарда ЕУ за безбедност и квалитет хране у Србији.

Директор ЕБРД за Србију Матео Патроне рекао је да трансакција представља прилику да ЕБРД потврди спремност да подржи инвестиције у региону, што је још важније у изазовним економским условима.

„Тиме што је постала акционар, ЕБРД ће узети удела у обликовању трансформације појединих водећих предузећа у Србији што је узбудљив задатак којем ћемо прићи са ентузијазмом и одлучношћу“, рекао је Патроне.

Шеф сектора за пољопривреду за средњу и југоисточну Европу у фонду „Мид Европа партнерс“, Миљан Ждрале рекао је да ће компаније „Данјуб фудс група“ бити основа за раст фонда.

ЕБРД је од почетка рада у Србији 2001. године инвестирала више од 3,8 милијарди евра у 187 пројеката, већином у финансијски сектор, индустрију, трговину, пољопривреду, енергетику и инфраструктуру.

„Данјуб фудс група“, у чијем власништву су „Имлек“, „Млекара Суботица“, „Бамби“ и „Књаз Милош“, продата је у фебруару инвестиционом фонду „Мид Европа партнерс“ за 575 милиона евра. Тај фонд је био власник и „СББ Телемах групе“, коју је продао у октобру 2013. године америчком инвестиционом фонду „Колберг Кравис Робертс“ (ККР).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала