Клаус: За сукоб крива Украјина, а не Русија

© AFP 2023 / MICHAL CIZEK Бивши чешки председник Вацлав Клаус
Бивши чешки председник Вацлав Клаус - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши чешки председник Вацлав Клаус је данас у Братислави сукоб у Украјини означио као највећу дестабилизацију спољне политке од пада Гвоздене завесе, али је истовремено нагласио да за то није крива Русија.

„За мене дебата о ситуацији источно од нас није дебата о Русији, већ дебата о Украјини. Ситуација у Украјини ме веома депримира, ради се о највећој дестабилизиацији спољне политике у последњих четврт века“, рекао је Клаус на предавању на Паневропској високој школи у Братислави.

Кривац за садашњу кризу и сукоб у Украјини је по оцени бившег чешког председника сама Украјина, односно, то што за разлику од осталих посткомунистичких земаља није била успешна у транзицији, преноси агенција Бета.

„Међу посткомунистичким земљама, ваљда је најмање савладала онај нужан, огромни корак — политичку, економску и друштвену трансформацију. Тамо није постигнуто ништа успешно“, рекао је Клаус.

По Клаусовој оцени, Украјина је потпуно подељена земља.

„Тамо живе две етничке заједнице које се не друже много. Земља је крхка и не функционише. Када тако крхку земљу мало гурнете са севера или са југа – целина ће се распасти“, казао је Клаус.

Чешки председник је данас у Братислави критиковао и Европску унију која је, преузимајући надлежности националних држава и преносећи их у Брисел у процесу бирократизације дошла, како је рекао, у ћорсокак из кога води једини пут — натраг ка традиционалним вредностима.

„Нисам очекивао такав пад значаја данас већ полусуверених држава, као што су Чешка или Словачка и нисам очекивао такву доминантну позицију Немачке, која је управо оно што су Немци без успеха покушавали да освоје у два светска рата“, рекао је Вацлав Клаус.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала