Из програма ИПАРД повраћај средстава до 65 одсто

© Sputnik / Макс Ветров / Уђи у базу фотографијаВино
Вино - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољопривредници и они који желе да инвестирају у своје домаћинство ради развоја сеоског и винског туризма ову годину треба да схвате као годину припреме и да планирају инвестиције, изјавио је саветник за рурални развој у Министарству пољопривреде Србије Александар Богуновић.

Он је новинарима на фестивалу вина и скијања "Wинтерфест Ски & Wинефестивал 2015" на Копаонику рекао да ће министарство расписати конкурс и навести које су дозвољене инвестиције.

"Појединац или удружење које на пример жели да развија етно туризам до 30 кревета, предложиће инвестиције које су потребне за његово домаћинство. А сада се може на сајту министарства видети опис мера, шта чека оне који желе да уложе у своје домаћинство или имање",рекао је Богуновић.

Он је казао да је тај пројекат део ИПАРД програма са чијом реализацијом се креће у 2016. години, али је навео да је проблем то што они који желе да инвестирају морају да имају свој капитал који ће касније бити враћен у износу од 65 одсто.

Сајам туризма у Београду - Sputnik Србија
Сајам туризма потукао све рекорде

"Проблем је то што ви морате да имате свој капитал за предложену инвестицију па да тек онда тражите од министарства повраћај средстава у износу од 65 одсто. Инвестиција може бити до 300.000 евра", рекао је Богуновић.

Он је додао и да је Министарство пољопривреде предлагало локалним самоуправама да изнађу модел како помоћи кредитирање пољопривредника јер нема гаранцијиских фондова.

"Сматрамо да је боље ићи кроз Гаранцијски фонд, а не на модел да се субвенционишу камате", додао је Богуновић.

На фестивалу, који се данас завршава, излажу бројне винарије из Хрватске, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине и Србије.

Учесници фестивала су рекли да се у Мађарској 70 одсто производње вина прода кроз вински туризам и да Србија има потенцијала да развија тај облик туризма.

Произвођачи из Македоније и Србије агенцији Бета су рекли да су претходних година доста извозили у САД, а да је сада "прави хит" и ново извозно тржиште Кина.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала