До 1. октобра суд и тужилаштво у Косовској Митровици

© AFP 2023Мост у Косовској Митровици
Мост у Косовској Митровици - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарка за дијалог са Србијом Едита Тахири најавила је да ће до 1. окобра, према Споразуму о правосуђу између Приштине и Београда, почети рад Основног суда и Основног тужилаштва у Косовској Митровици.

Што се тиче правосуђа, почела је примена Споразума. Отворен је конкурс и до краја ће се испоштовати закони републике Косово, до полагања заклетве судија и тужилаца, рекла је Тахири за РТК, а преноси Бета.

И председник Судског савета Косова Енвер Пеци је потврдио да ће судије у тужиоци из Основног суда, односно тужилаштва, почети 1. октобра и потврдио да ће цео поступак избора ићи преко Судског савета Косова.

Према анализама које смо извршили, конкурс ће бити отворен до 25 маја. Ми смо планирали да до краја септембра или почетком октобра почне са радом Основни суд у Митровици, рекао је Пеци и додао да је Споразумом о правосуђу обезбеђено јединствено функционисање правосуђа на целој територији Косова.

Споразумом између Београда и Приштине договорено је да се формира један основни суд и једно основно тужилаштво за оба дела Митровице, за Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, као и за општине са албанском већином — Вучитрн и Србица, и да се примењују закони Косова.

Основни суд ће имати четири одељења Основног суда у Зубином Потоку, Лепосавићу, Србици и Вучитрну.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала