У Турској пронађен један од највећих подземних градова на свету

© WikipediaКападокија
Кападокија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Археолози су у Кападокији пронашли вероватно највећи подземни град Турске, у којем је у време опасности могло да се сакрије на хиљаде људи. Град је имао вентилацију, водоводни систем, цркве, па чак и винарије. Према првим проценама, град би могао да буде за трећину већи од Деринкјуа, највећег подземног објекта до сада ископаног у Кападокији.

Житељи древне Кападокије знали су где да се сакрију од завојевача: у једном од 250 подземних скровишта, исклесаних у податном вулканском камену, пише „Нешнел џиографик“. Један од највећих подземних градова у централној Турској пронађен је током припрема локације за стамбену изградњу.

Кападокија је одавно чувена по својим црквама, исклесаним у пећинама, као и по подземним скровиштима која су локални становници градили хиљадама година. Ипак, нови град би могао да превазиђе сва очекивања геофизичара. Његова тачна површина и даље је непозната, али према последњим проценама, могао би да се такмичи с древним градом Деринкју који се простире на неколико нивоа. Деринкју је највећи до сада ископани објекат у Кападокији. У њему је могло да се смести око 20.000 људи.

Прве назнаке открића подземног града појавиле су се 2013. године, приликом уклањања сиротињских насеља. Тада су откривени улази у мрежу катакомби. Грађевински радови су тада били прекинути како би научници могли да почну истраживање. 

Прошле године у Кападокији је под земљом било пронађено мноштво просторија намењених за становање, као и разни артефакти, међу којима су камени крстови, керамика, па чак и винарије.

Као и Деринкју, пронађени град је самосталан комплекс с доводима ваздуха и воденим каналима. Када је претила опасност, Кападокијци су се склањали под земљу и блокирали улазе округлим каменим вратима, кријући се заједно са залихама и стоком док не прође претња.

Према проценама геофизичара с универзитета Невшехира, површина објекта би могла да достигне више од 4,5 милиона квадратних метара. Процењује се такође да би дубина подземних тунела могла да премаши 100 метара, као и да би град могао да буде чак за трећину већи од Деринкуја. „Сада је тешко рећи, али имајући у виду место на којем се налази, ниво његове заштите и чињеницу да је имао водоснабдевање, вероватно је да град заузима веома велику површину“, сматра археолог Мурат Гулаз.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала