Ноћ и сутрашњи дан кључни за поплаве у Србији

© Sputnik / Иван РаденковићПоплаве у Србији
Поплаве у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вечерас и сутра су кључни тренуци када је реч о поплавама на југу и истоку Србије, рекао је начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

„То је време у којем заиста морамо бити у стању приправности и ми из сектора, али и људи из локалне самоуправе“, навео ја Марић у вестима Б92.

Речна корита пуна смећа

„У оним деловима који се бране, то значи да се прати водостај и да се благовремено реагује, а у небрањеним деловима да се пре свега евакуишу људи и спашавају људски животи“, истакао је Марић.

Александровачко језеро - Sputnik Србија
Србија пред еколошком катастрофом

Према његовим речима, добра ствар је то што локалне самоуправе и општински штабови свакако боље реагују него раније.

„Катастрофа која је погодила Србију у 2014. години натерала је људе да промене однос према овој проблематици“, рекао је Марић.

Ипак, корита су пуна ђубрета.

Набујала река Топлица - Sputnik Србија
Излила се река Топлица, ванредно у Прокупљу (видео)

„Јесте, тешко је рашчистити са праксом која траје десетинама година да људи бацају смеће, онда једна пролећна бујица то изнесе на површину. То је нешто што морамо да мењамо много интензивније у годинама пред нама“, навео је Марић.

Како каже, само треба да се спроводи казнена политика и да се боље организују комуналне делатности како би се смеће односило.

„За то су надлежне организације локалне самоуправе, али имате са друге стране и чињеницу да отклањање смећа заиста није скупо. Људи немају навику да плате 100 динара месечно, лакше им је да изруче у реку, и онда имамо проблем сви ми. То би могла да промени само примена казне, не верујем да неко данас кажњава због тога“, истакао је Марић.

Расте број клизишта

На питање каква је ситуација са клизиштима, Марић одговара да су она ескалирала након маја прошле године и додаје да њихов број у Србији вртоглаво расте.

„То захтева један системски приступ, и то није фраза. Једноставно су потребни огромни новци да се клизишта у Србији санирају, али ће сигурно у наредним данима бити одлука шта ће се конкрентно радити, јер заиста постоје клизишта на којима се мора нешто урадити“, навео је Марић.

Због изливања Тамнаве ангажован Тим са спасавање - Sputnik Србија
Расте водостај на рекама

Према његовим речима, сва места која су погођена поплавама у мају прошле године имају проблем са клизиштима.

„Апсолутно сва, и на западу и на истоку, у централној Србији и у Београду, у крајној линији. То захтева системски приступ, јер то не може преко ноћи да се санира и велики су новци потребни. Мора да се почне, онда ће се и завршити једног дана“, закључује Марић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала