Како је обичан принт проглашен ремек-делом?

© Фото : sceenshot/youtubeКако је обичан принт проглашен ремек-делом?
Како је обичан принт проглашен ремек-делом? - Sputnik Србија
Пратите нас
У Музеју савремене уметности у холандском Арнему спроведен је необичан експеримент. У једној од музејских сала изложен је принт из продавнице намештаја Икеа, вредан 10 евра, а љубитељима „високе уметности“ предложено је да дају експертску оцену слике. Одушевљени посетиоци проценили су њену вредност на више хиљада или чак више милиона евра.

Организатори експеримента позвали су посетиоце музеја у Арнему да дају експертску оцену принта, рекавши им да је њен аутор познати шведски сликар Ике Ендруз. Слика је привукла велику пажњу искусних посетилаца холандског музеја, који су је прогласили истинским ремек-делом савремене уметности.

„Како је интересантна!“, „Уметник је представио хаос који влада у његовој глави“, „Она преноси невероватни дух уметника који је све своје емоције успео да искаже у једној слици“, па чак и: „Боже мој, ово је невероватно“ – ово су коментари које су изговарали посетиоци Музеја савремене уметности у Арнему. 

Многи од њих проценили су вредност слике на више хиљада, па чак и више милиона евра. Право чуђење изазвала је информација да је цена слике свега 10 евра и да се може набавити у продавници намештаја.

„Ово је модерна. Изванредна слика. Она је дело познатог шведског уметника Икеа Ендруза. Прославио се радовима као што су ’Екторп’, ’Норден’, ’Даласкар’“, љубазно је поестиоцима објашњавао водич, да би потом неочекивано додао: „Овај рад је вредан пажње јер је из Икее“.

Један од иницијатора пројекта Ерик Хенсел сматра да је забавно посматрати реакције људи који себе сматрају стручњацима за уметност.

„Многи воле да покажу како се страсно занимају за уметност, да открију нешто необично у уметнику, нешто префињено у уметничким делима“, рекао је Хенсел у разговору за телевизију Раша тудеј.

„Помислили смо да би било забавно приредити таквим људима праву проверу — да ли ће схватити да је пред њима слика из Икее, а не скупоцено музејско платно. Поред тога, хтели смо да докажемо да рад од 10 евра не мора да буде лошији од оног који кошта два и по милиона долара“, додао је Хенсел.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала