Ројтерс „дотерао“ изјаву сведока рушења малезијског авиона

© REUTERS / Maxim ZmeyevМесто пада авиона „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“
Место пада авиона „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Истражујући узроке рушења „боинга 777“ у јуну прошле године у области Доњецка агенција Ројтерс испитивала је локалне житеље, очевице трагедије. У чланку објављеном на основу снимљених разговора, једном од сведока приписане су речи које није изговорио, открила је телевизија Раша тудеј.

Холандски стручњаци поново воде истрагу на месту где се срушио „боинг 777“, на лету МХ17. Трагедија се десила прошлог лета на истоку Украјине. Очекује се да ће званични закључак истраге бити објављен у октобру. У међувремену неки медији воде сопствена истраживања, а један од најсвежијих примера јесте чланак агенције Ројтерс, која је испитивала сведоке катастрофе из оближњег села. 

 

У интервјуу за Ројтерс сведок трагедије Пјотр Федотов је пред камером испричао да је видео ракету која је била лансирана с територије коју контролише украјинска армија. Касније, пошто је камера већ искључена, именовао је друго место – оближњи рејон у којем се налазе невладине снаге. На питање, због чега је његов први исказ другачији, Федотов је одговорио да је то учинио из страха од устаника. 

Прилично озбиљна изјава, сведок тобоже у камеру говори једно, а у приватном разговору нешто сасвим друго. Сниматељска екипа телевизије Раша тудеј састала се с јунаком Ројтерсовог чланка и снимила све што је испричао.

Првобитно је Пјотр Федотов одбио да разговара с нама, пријатељи су му већ препричали оно што је написао дописник агенције Ројтерс. Ипак, екипа телевизије Раша тудеј успела је да га наговори да разговара с новинаром и постало је јасно због чега он тако невољно контактира с медијима. 

„Када смо говорили о ’боингу’ испричао сам све како је било. А без камере о тој теми нисмо разговарали. Због тога није истина да сам ја у камеру говорио једно, а без камере друго. Дописник ми чак није дао ни нацрт свог будућег чланка. Стидим се због тога што такви дописници раде у таквим издањима“, рекао је Федотов. 

Испоставило се да је дописник Ројтерса, ипак био у контакту с Федотовим после разговора, али чланак није споменуо. 

„Прво што ме је питао било је да ли сам имао непријатности. Био сам зачуђен јер нисам схватио да бих могао да имам било какве непријатности ако сам испричао све онако како је било. А када су ме позвали пријатељи и испричали шта су видели на телевизији, да сам пред камером рекао једно, а без камере супротно, схватио сам због чега ми је упутио такво питање. Не знам због чега говори да сам једно рекао пред камером, а сасвим друго када је она искључена. Нека да снимак с диктафона или оно што су снимили камером. Не знам шта му је био циљ, очигледно му је то одговарало, али сада схватам да је то нечастан човек. То су његове измишљотине и цела ситуација личи на провокацију“, изјавио је Федотов. 

Холандска страна наставља да истражује трагедију малезијског „боинга“. Њихов коначни извештај очекује се током ове године. Званичници позивају медије да се не баве различитим верзијама катастрофе, него да сачекају резултате истраге. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала