Суђење Ивановићу – сведок ништа није видео

© SputnikПрекид поступка и одбацивање оптужнице једини начин да се Еулекс из овога извуче са мањом штетом.
Прекид поступка и одбацивање оптужнице једини начин да се Еулекс из овога извуче са мањом штетом. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сведок, редитељ Халит Берани изјавио је данас на суђењу лидеру Грађанске инцијативе СДП Оливеру Ивановићу и осталој четворици Срба у Косовској Митровици да није био очевидац догађаја 1999. и 2000. године за које је Ивановић оптужен.

Беранијево сведочење се, како су рекли Ивановићеви адвокати, заснивало на препричавању онога што су му о злочинима почињеним тих година испричали очевици и чланови породица страдалих.

Берани је изјавио да Ивановића познаје од раније, и да га је два дана након убиства Албанаца у јужном делу Косовске Митровице, 16. априла видео наоружаног аутоматском пушком и, како је рекао, у паравојној униформи.

Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Суђење: Ивановић није виђен на дан убиства Албанаца

Дајући изјаву о томе шта му је испричао сада покојни Неџмедин Ајети коме је, како је додао, бачена бомба и пуцано у стан и том приликом му је погинуо тринаестогодишњи син, Берани је поменуо и оптуженог Драгољуба Делибашића.

За оптужене Илију и Небојшу Вујачића и Александра Лазовића, сведок је рекао да их не познаје.

Тужилац се ослања на сведока који није очевидац

Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је да је Халит Барани професионални сведок који је сведочио пуно пута и то о ономе што није видео.

И данас је јасно рекао да није био сведок догађаја 1999. и 2000. године, али му то није сметало да о томе говори, рекао је Влајић новинарима и додао да је он компромитован и некредибилан сведок који је, доказано, више пута до сада лагао.

Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Дебакл тужиоца на суђењу Оливеру Ивановићу

Влајић је изразио уверење да ће и данашње сведочење Баранија суд оценити као ирелевантно, јер он није говорио о догађајима који су предмет суђења.

Други Ивановићев бранилац Љубомир Пантовић оценио је да је тужилац и данас остао доследан себи и да се ослања на сведока који није био очевидац догађаја за које су оптужени Оливер Ивановић и четворица Срба.

Верујем да ће Судско веће та сведочења оценити као неважна и да на њима неће базирати евентуалну осуђујућу пресуду, рекао је Пантовић.

Наставак 22. априла

Адвокат Драгољуба Делибашића, Миодраг Бркљач, рекао је да је и данашњи сведок покушао да, служећи се измишљотинама, докаже да је био интерес неких кругова да испразне северну Косовску Митровицу од Албанаца.

Данашњим рочиштем тужиоци су завршили испитивање сведока по првој тачки оптужнице за догађаје из априла 1999. године, а наставак је заказан за 22. април када ће исказ дати сведок Шаиб Санхаси.

Прекид поступка и одбацивање оптужнице једини начин да се Еулекс из овога извуче са мањом штетом. - Sputnik Србија
Настављено суђење Оливеру Ивановићу

Ивановића оптужница терети за ратни злочин априла 1999. године у Косовској Митровици, и за друго дело из фебруара 2000. када је у немирима у Косовској Митровици убијено десетак Албанаца.

Ивановић је у притвору од хапшења, јануара 2014. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала