Напредак у преговорима о иранском нуклеарном програму

© REUTERS / Brendan Smialowski/PoolЗваничници П5+1 и Европске уније чекају почетак састанка у Лозани
Званичници П5+1 и Европске уније чекају почетак састанка у Лозани - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски министар спољних послова Лорен Фабијус рекао је вечерас у Лозани да су министри спољних послова земаља формата П 5 +1 (Русија, САД, Кина, Француска, Велика Британија и Немачка) завршили други састанак у оквиру рунде преговора о иранском нуклеарном програму са напретком у важним питањима.

Амерички државни секретар Џон Кери раније данас рекао је да ће он и његове колеге из преговарачког тима радити до касно у ноћ, а вероватно и следећег дана на решавању неких "зачкољичастих питања" која блокирају постизање договора.

"Још су преостала нека тешка питања. Веома се трудимо да их решимо", истакао је Кери за Си Ен Ен у Лозани, додавши како је свима јасно "шта значи сутра", алудирајући на то да је 31. март крајњи рок за постизање оквирног договора, преноси АФП.

Али Акбар Салехи, председник иранске агенције за атомску енергију - Sputnik Србија
Запад и Иран разматрају „нуклеарни компромис“

"Не желим да предвиђам какав ће бити резултат", одоговорила је данас портапролка Стејт дипартмента Мари Харф на питање шта ће се десити ако не буде оквирног одговора до сутра у поноћ.

Харфова је нагласила да Вашингтон у сваком случају неће "пожурити да направи лош споразум", што је вероватно алузија на то да неки други преговарачи, нарочито Француска, инсистирају на строжим захтевима према Ирану него САД.

Оно што је сигурно је да ће у сваком случају до 30. јуна и даље важити привремени споразум који су шест преговарачких сила (САД, Француска, Немачка, Британија, Русија и Кина) постигле с Ираном новембра 2013. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала