Словачка не мења став према Косову

© Фото : Влада републике СрбијеАлександар Вучић и Андреј Киска
Александар Вучић и Андреј Киска - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Словачке Роберт Фицо пренео је у четвртак председнику Владе Србије Александру Вучићу у Братислави да Словачка не мења став о Косову и да ће се ангажовати да се отварање поглавља у приступним преговорима Србије са Европском унијом не условљава прво поглављем о правној држави.

Поздравио сам конструктивни карактер политике Србије у региону. Поставимо себи питање да ли смо могли пре неколико година да замислимо да Србију посети албански премијер или да српски званичници буду присутни на инаугурацији хрватске председнице, рекао је Фицо на конференцији за новинаре после сусрета са Вучићем.

Двојица премијера су рекла да Србија и Словачка неће признати Косово.
Помно пратимо развој односа Београда и Приштине, али ни Словачка, као ни Србија, нема разлоге за измену става. Нисмо спремни и нећемо да признамо независност Косова, казао је Фицо.

Однос Србије се не мења. Разговарамо, увек ћемо разговарати, али нећемо признати независност Косова, рекао је Вучић.

Словачки премијер се заложио за хитно отварање поглавља у приступним преговорима Србије пошто је ЕУ завршила аналитички преглед — скрининг, а по оцени словачке владе Србија је већ спремна да нека отвори и интензивно преговара.

Поздравили смо то што је Србија завршила скрининг за ЕУ и што је спремна за отварање поглавља. Схватам да су за неке цланице ЕУ нека поглавља важнија од других, али не бих постављао као услов да почнемо баш са поглављима 23 и 24 — правна држава, успротивио се словачки премијер редоследу отварања поглавља.

Вучић је захвалио словачкој влади због подршке очувању територијалног интегритета Србије и што јој пружа подршку на европском путу.

Србија од тог пута неће одустајати и уверен сам да можемо од Словачке пуно да научимо, рекао је Вучић.

Фицо је посебно истакао улогу Србије као фактора стабилизације у региону, као и у Европи током председавања ОЕБС-ом: Србија игра непроцењиво вредну улогу као председавајућа ОЕБС-а и у вези са врло осетљивим сукобом у Украјини, казао је Фицо.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала