Ђурић : На реду је Приштина

© Sputnik / Радоје Пантовићдиректор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић
директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија апсолутно нема намеру да одустане од спровођења оног дела Бриселског споразума који је императив и без којег не може бити речи о даљој и пуној нормализацији односа Београда и Приштине, а то је успостављање Заједнице српских општина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, после састанка са представницима локалне самоуправе са севера Косова У Косовској Митровици рекао је да Србији није остала ниједна обавеза из Бриселског споразума коју Београд треба да спроведе.

„Процес спровођења Бриселског споразума је завршен у делу који се односи на нашу земљу. Сада је на Приштини остао терет да спроведе првих шест тачака Бриселског споразума, изјавио је Ђурић уз констатацију да је ситуација потпуно апсурдна јер је Србија спровела све тачке споразума од 7. до 15, а да Приштина првих шест тачака није ни дирнула."

Ђурић, како је навео, мисли да то говори о одсуству добре вере и намере неких политичара у Приштини када је реч о процесу нормализације односа.

„Србија апсолутно нема намеру да одустане од спровођења оног дела Бриселског споразума који је императив и без којег не може бити речи о даљој и пуној нормализацији односа Београда и Приштине, а то је успостављање Заједнице српских општина", нагласио је он, напомињући да је успостављање ЗСО пут у трајну нормализацију односа Срба и Албанаца на овом простору.

„Дошао сам да поручим да је ово Србија, да ми овај састанак држимо у Србији и да ће ово остати Србија. То што неки други мисле другачије неће нас спречити да са њима сарађујемо, са њима живимо нормално, али наш примарни интерес је заштита нашег народа, наше државе и изградња наших институција", поручио је Ђурић и напоменуо да су Српска листа и народ показали добру вољу да учествују у косовским институцијама, упркос чињеници да су се те институције, како је истакао, неретко према српском народу односиле као маћехе.

Ђурић је казао да у тренутном току дијалога Београда и Приштине постоји неколико проблема, а да је један од кључних што се одустало од устаљеног плана примене и договорене динамике спровођења Бриселског споразума.

„Подсетићу да је први елемент по значају плана спровођења Бриселског споразума прилагођавање правног оквира. Тај елемент је убачен у план спровођења споразума као први, зато што је Бриселским споразумом предвиђено да ЗСО буде успостављена са надлежностима које се односе на просвету, здравство, просторно планирање, урбани и рурални развој и на друге области о којима се Београд и Приштина договоре", рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да Приштина одбија да интегрише 23 полицајца и око 70 административних радника МУП-а Србије, али да је договор о интеграцији полицајаца, како је оценио, углавном заживео.

„Очекујем да ћемо као резултат договора о интеграцији правосуђа најкасније од 1. септембра имати овде на северу, први пут од 1999. године, председника суда у Митровици који је Србин, председника Апелационог суда који је Србин", оценио је Ђурић.

Ђурић је поручио градоначелницима Звечана, Северне Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока да они „одлично знају која је њихова држава и да то не мора нико да их учи, ни из Београда, ни из Приштине".

Нагласио је и да ће наредних недеља бити настављени састанци премијера Александра Вучића са Србима са Косова и Метохије.

На састанку у Косовској Митровици су присуствовали градоначелници четири општине са севера Косова и председници привремених општинских органа. На почетку је одана пошта трагично настрадалом посланику Српске листе Велимиру Ракићу, који је погинуо у саобраћајној несрећи прексиноћ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала