Дачић: Вулин није крив за заоштравање односа

© Sputnik / Милош ЋурчинИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да изјаве министра Александра Вулина нису утицале на заоштравање односа између Србије и Хрватске и да је протестна нота уручена Србији била због паљења хрватске заставе испред Палате правде у Београду.

Он је истакао да је битно да разни инциденти не бацају сенку на досадашњи труд посвећен унапређењу односа двеју држава. 

Не могу да прихватим то да је изјава Вулина изазвала цео овај инцидент.

Дипломатска нота нам је стигла, стигла је због паљења хрватске заставе од стране Војислава Шешеља, а не због изјаве министра Вулина, рекао је Дачић. 

Упитан да ли Вулинове изјаве представљају мешање у туђи сектор Дачић је рекао:

То је поједностављено питање, зато што испада као да је пре Вулинове изјаве све било идеaлно. Није. Прве такве изјаве су дошле са хрватске стране, били су такви наступи у Европском парламенту око Шешеља, рекао је Дачић.

Према његовим речима, државни органи су адекватно реаговали када је против лидера радикала Војислава Шешеља подигнута кривична пријава због паљења хрватске заставе.

Дачић је рекао да је у телефонском разговору са хрватском министарком спољних послова Весном Пусић договорено да ће се хрватски амбасадор вратити у Београд након консултација и после католичког Ускрса. Oн се осврнуо и на недавно потписан Индивидуални акциони план партнерства са НАТО-ом и поновио да тај документ омогућава искључиво транзит НАТО трупа кроз Србију, али не и задржавање. Он је рекао да је сарадња са НАТО-ом Србији неопходна имајући у виду гаранције које је Алијанса дала, а тичу се забране уласка косовске војске на север Косова.

Између осталог, Србија је ратовала са НАТО-ом и то се није добро показало. Самим тим је добро имати НАТО за партнера, додао је Дачић. 

Говорећи о ситуацији у Украјини, Дачић је као председавајући ОЕБС-а рекао да је ситуација у Донбасу далеко боља него што је била, иако још увек није у потпуности повучено тешко наоружање. Он каже да је неопходно повећати присуство посматрача како би се ситуација у потпуности смирила.

Сад је потребно започети реформе, како економске и политичке, тако и уставне како би се што пре расписали избори на југоистоку Украјине, додаје Дачић. Он је најавио и да ће се 7. априла састати у Будимпешти са колегама из Мађарске, Македоније, Грчке и Турске и разговарати о енергетској сигурности региона, као и о могућностима наставка преговора о Турском току. Поред тога, Дачић је најавио и да ће министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер доћи у посету Србији 28. априла.  

Дачић је додао да Србија поздравља став изнет у извештају Комитета УН за људска права који позива Хрватску да обезбеди националним мањинама право да на коришћење свог језика и писма, нарочито ћирилице у Вуковару.

Ми можемо само да поздравимо један такав став јер сматрамо то нормалним и цивилизованим. Као што у Србији нико нема било шта против да се употребљава хрватски језик, односно, латиница, рекао је Дачић. 

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала