У Србији се очекују обилне падавине, нема разлога за панику

© Sputnik / Радоје ПантовићКиша и снег падају у многим местима у Србији
Киша и снег падају у многим местима у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
МУП Србије је издао саопштење у ком упозорава да се у наредним данима очекују обилне падавине на територији Србије.

У саопштењу МУП се наводи да је Сектор за ванредне ситуације сходно добијеном метеоролошком и хидролошком упозорењу, обавестио команданте окружних, градских и општинских штабова за ванредне ситуације да предузму све активности у спровођењу оперативних и превентивних мера у склопу јединственог система заштите и спасавања, посебно на одбрани од поплава на водотоковима другог реда и спречавању појаве „урбаних поплава.

Клизишта Умка - Sputnik Србија
Падавине покренуле клизишта у Пожеги и Лучанима

Припадници Министарства унутрашњих послова — Сектора за ванредне ситуације, заједно са осталим надлежним службама непрекидно прате стање на терену.

РХМЗ је саопштио да се у недељу у западним и југозападним, а током ноћи и у понедељак пре подне у југоисточним и источним крајевима Србије очекују обилније падавине, 20 — 30 мм, локално и више.

У планинским пределима најављује се висина снежног покривача од 10 до 30 цм.

Србијаводе: Сложена хидролошка ситуација у Србији

Директор Јавног предузећа Србијаводе Горан Пузовић изјавио је да је хидролошка ситуација у Србији сложена и да ће најављене падавине условити пораст река, али да нема разлога за панику.

Хидролошка ситуација је сложена. Прво, јер је током марта било 80 милиметара падавина по квадратном метру, што је за 50 одсто више од вишегодишњег просека. С друге стране, иза себе имамо један поплавни талас који је прошлог викенда захватио нашу земљу, казао је он.

Пузовић је рекао да се ниво подземних вода последњих година константно повећава, као и да је дошло и до спајања подземних са површинским и подповршинским водама.

То су разлози зашто се поплавни талас брзо формира и зато смо сви опрезни и дижемо степен безбедности за ове кише који ће бити 20 до 40 милиметара (по квадратном метру), јер је земљиште засићено и понаша се као сунђер, рекао је он.

Пузовић је казао да је у складу са саопштењем РХМЗ уведено дежурство током 24 часа у предузећу Србијаводе и да је издат налог да се опрема и људство распореде на критичним тачкама, као и да постоји координација са Сектором за ванредне ситуације МУП-а и локалним штабовима за одбрану од поплава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала