Сертић: Приватизацију у року, мање плате у Агенцији

Пратите насTelegramOdyssey
Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је данас да ће приватизација предузећа бити окончана у законском року и да ће бити смањене плате запосленима у Агенцији за приватизацију.

Процес приватизације биће вођен у складу са свим законским правилима, биће јаван и отворен, рекао је Сертић новинарима у Агенцији за привредне регистре, преноси Бета.

Директор Агенције за приватизација Љубомир Шубара упозорио је јуче да приватизација 512 предузећа са већинским државним капиталом највероватније неће бити готова до краја године, што је законски рок, а да су главни разлози недоречене законске одредбе, имовинска питања, бирократија, али и сами запослени у тој агенцији.

Сертић је истакао да неће бити никаквог колапса 31. маја, кад истиче рок за заштиту предузећа у реструктурирању од наплате њихових дугова.

Након тог рока, како је објаснио Сертић, једном броју предузећа биће скинута блокада и гледаће се да се проблеми тих фирми реше, било кроз стечај, приватизацију или на неки други начин.

Сертић је казао да ће држава морати да настави да штити и стратешка предузећа која ће Влада Србије одредити на предлог Министарства привреде, а очекује се да ће бити око 20 таквих фирми.

Он је додао да је држава спремна да прода предузећа са негативним капиталом за један евро, али ће се јасно дефинисати обавезе купаца како се не би десило да они након приватизације гурну фирме у стечај или их продају.

У Агенцији за приватизацију ће, по речима Сертића, бити повећана ефикасност након нове систематизације радних места, а запослени ће имати мања примања.

Агенција више неће моћи да ради на начин на који је сада радила и знаће се шта је њен посао и мандат, рекао је Сертић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала