Мишковић покреће међународну арбитражу

© AP Photo / Марко ДробњаковићМирослав Мишковић
Мирослав Мишковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Власник Делта холдинга Мирослав Мишковић поновио је данас у Специјалном суду у Београду да није крив за злоупотребе у путарским предузећима и најавио да ће спор са државом покушати да реши путем међународне арбитраже у Вашингтону.

Још у 18. веку постављен је стандард да нема казне без кривичног дела, али ја данас у 21. веку стојим већ кажњен, иако нисмо утврдили кривично дело, рекао је Мишковић у судници Специјалног суда, где по други пут износи одбрану.

Оптужница се коси са здравом логиком

Он је нагласио да је оптужница против њега и његовог сина Марка писана без изједног доказа, да је фиктивна и врло некоректна.

Ја разумем да у полицији и тужилаштву имају мале плате и да кад они виде овде да је Мирослав Мишковић зарадио 16 или 25 милиона евра, да не могу да верују, али нисам ја крив за њихове мале плате, нити сам ја те паре зарадио, то је компанијска зарада, рекао је Мишковић који је 2005. године ушао у посао са путарским предузећима.

Борис Тадић - Sputnik Србија
Тадић: Од Живковића сам наследио проблеме, укључујући и Мишковића

Мишковић се детаљно изјашњавао о све четири тачке оптужнице, па је тако нагласио да је кредит за путарска предузећа узет у то време имао најповољнију каматну стопу у региону, као и да је у те фирме уложено укупно око 80 милиона евра.

Оптужујете ме да смо се Ђурашковић (Мило) и ја договорили још 2005. године да 2008. извучемо новац, што смо наводно и учинили 2011. године. Каква је то оптужница, то се коси са здравом логиком и заиста је некоректно писати оптужнице овакве садржине, оценио је он.

Говорећи о делу оптужнице која га терети за утају пореза, Мишковић је нагласио да су еминентне ревизорске куће утврдиле да тог пореза нема и да су му исто мишљење дали и професори са Правног факултета и запослени из фирме Привредни саветник, као и да ће исту тврдњу изнети и бивши директор Пореске управе Иван Симич.

Реч је о порезу који никад ником није зарачунат, покажите ми бар један пример да је некоме такав порез зарачунат и то треба да заболи људе у Тужилаштву, оценио је Мишковић.

Адвокатски тим се састаје са Владом Србије

Према његовим речима, због тога што је кажњен и што трпи огромне последице неправедног суђења“, он ће покренути поступак пред Арбитражним судом у Вашингтону.

Мишковић је казао да ће следеће недеље о том поступку његов адвокатски тим разговарати са представницима Владе Србије.

Вашингтонска арбитража решава спорове између инвеститора и држава, на основу конвенције о решавању инвестиционих спорова из 1965. године.

Мишковић је пред крај изношења одбране поручио и да он не може да буде одговоран, чак и да је починио сва кривична дела која му се стављају на терет, јер је директор предузећа чија су седишта у иностранству.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала