Андрићев институт и Руски дом потписали споразум о сарадњи

© Фото : Руски домЕмир Кустурица, Виктор Сафјанов и Надежда Кушченкова потписују споразум о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша
Емир Кустурица, Виктор Сафјанов и  Надежда Кушченкова потписују споразум о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша - Sputnik Србија
Пратите нас
У Андрићграду је данас потписан споразум о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да је изузетно важно да у јеку развоја овог града и културних делатности Институт сарађује са свима па и са браћом Русима, посебно зато што ће та сарадња сигурно бити на обострану корист.

У Андрићграду ћемо имати прилику да угостимо све оно што је у Русији најбоље и имаћемо кратицу којом ће стизати сви они који нам овдје требају, нагласио је Кустурица.

Он је истакао да ће сарадња између Републике Српске и Русије почети прославом обележавања победе над фашизмом у Москви. Према његовим речима, тада ће у Андрићграду снагама Руског дома и Андрићевог института бити постављен огроман екран на којем ће се приказивати војна парада и обележавање 70 година од победе над фашизмом.

У скоријем периоду биће још пројеката који ће потврдити идеју не само да смо браћа него да постоји и потреба да размењујемо пројекте из области културе, те да ће они бити незаустављиви у будућности, рекао је Кустурица.

© Фото : Руски домЕмир Кустурица и Надежда Кушченкова након потписивања споразума о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша
Емир Кустурица и  Надежда Кушченкова након потписивања споразума о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша - Sputnik Србија
Емир Кустурица и Надежда Кушченкова након потписивања споразума о хуманитарном раду између Андрићевог института, Руског дома из Београда и Српско-руског центра за хуманитарна права из Ниша

Директорка Руског дома у Београду Надежда Кушченкова каже да је данас формализована сарадња са Андрићевим институтом и са његовим директором Емиром Кустурицом.

Имамо амбициозне планове из културе, уметности и свих стваралачких области. Сарадња ће бити реализована и у Београду и у Андрићграду, истакла је Кушченкова.

Она је рекла да је планирано да у скорије вријеме буде покренута сарадња у области образовања, у оквиру факултета и института.

Заједнички планирамо да обележимо и 70 година победе над фашизмом и друге импозантне акције. Руска Федерација ће издвојити средства за стипендије, која ће омогућити грађанима Србије и Републике Српске да се школују у Русији, истакла је Кушченкова.

Кодиректор Српско-руског центра за хуманитарна права у Нишу Виктор Сафјанов каже да су напори уједињени у остварењу заједничких циљева.

У наредном периоду извршаваћемо тачке које су наведене у уговору. Радићемо на томе да ујединимо стваралачке напоре српског и руског народа, рекао је Сафјанов.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала