Тачи: Не сумњам да ће Косово отворити амбасаду у Београду

© AFP 2023 / PHOTO/STRХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Хашим Тачи, први потпредседник косовске владе и министар иностраних послова, који данас борави у званичној посети Загребу, изјавио је да Косово има јачу позицију од Хрватске и Босне да докаже ратну одговорност Србије током рата на Косову.

Тачи је у интервјуу загребачком Вечерњем листу пред долазак у Хрватску рекао да ће косовска влада испунити Споразум из Брисела, јер је у складу са уставом Косова и подржава територијални суверенитет Косова.

Александар Вулин - Sputnik Србија
Косово није независно јер о свему мора да пита друге

Србија је већ признала косовске документе, пасоше, границе, законе, изборе и ово је начин да, корак по корак, такође призна Косово као део процеса европских интеграција. На крају овог процеса. Немам сумње да ће Косово отворити амбасаду у Београду и имати добре суседске односе. Да ли ће то бити у овом мандату или следећем, то зависи од Србије, колико брзо жели да прихвати стварност. Јер, де факто, Србија је признала Косово, рекао је Тачи.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Не би нас примили у ЕУ, чак ни да признамо Косово (видео)

Он је додао да очекује да Косово ове године потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, као први формални корак приступања ЕУ.

Након тога ће, најавио је Тачи, поднети захтев за чланство у Савету Европе, и најавио да ће поднети захтев за чланство у неколико УН агенција, и захтев за придруживање НАТО-у, пре него што дођемо у позицију да разговарамо о чланству УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала