Вучић: Стидљива реакција ЕУ

© AP Photo / Darko VojinovicЕди Рама и Александар Вучић
Еди Рама и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић поздравио је реакцију ЕУ на изјаву премијера Албаније Едија Раме о могућности уједињења Косова и Албаније иако је то, како је рекао, Унија помало „стидљиво урадила“.

„Крајње је време да се престане са прекрајањем граница на Балкану. Да се престане са нечим што ће угрозити и стабилност и мир. Добро је, иако је то стидљиво ЕУ урадила, да су на било који начин реаговали“, рекао је Вучић.

Еди Рама - Sputnik Србија
Рама прети уједињењем Албаније и Косова

„Ми ћемо и даље тражити добре односе са Албанијом и инсистираћемо на томе, али ћемо им у сваком тренутку јасно ставити до знања шта је то што може, а шта је то што не може да прође на Балкану“, изјавио је Вучић и додао да је добро да смо дочекали, па макар и стидљиву реакцију ЕУ о том питању.

Није промена граница, већ смањење њихове видљивости

С друге стране, косовски министар спољних послова Хашим Тачи тврди да је изјава албанског премијера Едија Раме погрешно интерпретирана, као и да се ни у једном тренутку није говорило о могућности националног уједињења или о промени граница.

Еди Рама - Sputnik Србија
Рама замајава народ уједињењем Албаније и Косова

„Ни у ком случају не говоримо о промени граница, већ о смањивању њихове видљивости, по европском моделу, да би се људи могли слободно кретати.“

Рама је реформаторски настројен лидер који има јасну европску визију Албаније и снажно подржава дијалог Косова и Србије. Сви ћемо једног дана припадати европском простору, рекао је Хашим Тачи током званичне посете Загребу, после сусрета са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић.

О овом питању Пусићева је рекла да у Европи нема промена граница.

Она је додала и да се чланством у ЕУ долази до либерализације граница чија се важност смањује, али једнако, на пример, између Косова и Албаније као и између Косова и Србије или Црне Горе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала