Грчка заинтересована за „Турски ток“ (видео)

© SputnikРуски и грчки председници Путин и Ципрас
Руски и грчки председници Путин и Ципрас - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је у Москви после састанка са грчким премијером да су постигли договор о повећању трговине, као и да је Москва спремна да учествује у процесу приватизације грчких предузећа, док је Алексис Ципрас навео да је Атина заинтересована за учешће у пројекту гасовода „Турски ток“.

„Русија и Грчка договориле су се да врате трговину на линију раста. Трговински обрт у прошлој години износио је 4,2 милијарде евра, што је пад за 40 одсто. На то су утицале антируске санкције, контрамере Русије и пад цене гаса““, рекао је Путин, а пренеле су агенције.

Ципрас је истакао да је Грчка суверена земља са неспорним правом на сопствену спољну политику, као и да грчка влада разуме одлуку Русије да на западне санкције одговори противмером.

„Одлично разумемо да су противмере уведене као одговор на санкције, с чијом логиком нисмо сагласни“, рекао је Ципрас додајући да је Атина заинтересована за изградњу крака гасовода „Турски ток“ на грчкој територији.

Путин је истакао да Грчка није тражила финанснијску помоћ од Русије, али да је могућe давање кредита на основу сарадње.

„Уколико грчка влада буде спроводила процес приватизација у привреди, спремни смо да учествујемо на свим тендерима и надам се да, ако то буде случај, руским компанијама неће бити постављани лошији услови него другима у том процесу.

„Ништа више нам није потребно“, рекао је Путин новинарима.

Руски председник је истакао да неће користити појединачне контакте са појединим државама ЕУ да би решавао проблеме са ЕУ као целином.

„Желимо да радимо са целом уједињеном Европом отворено, с поверењем и у оквиру дугорочних стратегија“, рекао је Путин.

Путин је одлучно одбацио наводе да Москва сарађује са Атином да би утицала на ЕУ. 

Ципрас и Путин потписали су низ билатералних споразума, а двојица лидера снажно су осудили покушаје да се девалвира сећање на Други светски рат и покушаја да се негирају нацистички злочини.

© Sputnik / Алексеј Никольски / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Алексис Ципрас у Москви
Владимир Путин и Алексис Ципрас у Москви - Sputnik Србија
Владимир Путин и Алексис Ципрас у Москви

Немогуће изузети Грчку из ембарга

Ембарго на прехрамбене производе, које је Русија увела као одговор на санкције, погодио је Грчку, али немогуће је направити изузетак за једну земљу ЕУ, рекао је Путин.

Према његовим речима, излаз из ситуације може бити формирање  заједничких предузећа у области пољопривреде.

Ципрас је рекао да пројекти попут „Турског тока“ имају за задатак стабилизацију ситуације у региону.

„Пројекти таквог калибра стварају могућност за стабилизацију и безбедност у региону у целини. Сматрамо да не можемо да променимо назив ’Турског тока‘, али ће управо то побољшати наше односе с Турском. Зато смо, увек поштујући институционалне оквире, отворени за разматрање могућности таквог финансирања које одређује наше чланство у ЕУ као и грчко законодавство“, објаснио је Ципрас.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала