Случај Даде Вујасиновић на онлајн-платформи Савета Европе

© WikipediaДада Вујасиновић
Дада Вујасиновић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Случај смрти под неразјашњеним околностима новинарке Радиславе Даде Вујасиновић 1994. године у Београду један је од првих који се нашао на онлајн-платформи Савета Европе за заштиту новинара и новинарске професије, која је покренута прошле недеље.

Српске власти нису предузеле све потребне мере како би се расветлиле околности смрти новинарке недељника Дуга, пре тачно 21 годину, наводи се у овом документу.

Случај је са ознаком првог степена хитности, што је ознака за најтеже повреде безбедности новинара и новинарства, на онлајн-платформу поставило професионално медијско удружење Репортери без граница.

Радислава Дада Вујасиновић нађена је мртва у породичном стану ураним јутарњим часовима 8. априла 1994. године, а полиција је одмах по откривању тела саопштила да је Радислава Вујасиновић извршила самоубиство пуцњем из ловачке пушке.

Њена породица одбацила је званичну верзију догађаја и упорно указивала на пропусте који су начињени у истрази, међу њима и неиспитивање потенцијалних сведока, као ни доказа који су пронађени на месту злочина. Родитељи новинарке ангажовали су независне експерте и у више наврата безуспешно тражили поновно отварање случаја.

Налази независних експерата ипак су довели до поновног отварања истраге, али српске власти нису биле у стању да расветле околности њене смрти, како се наводи у пријави.

У јануару 2013. Влада Србије је помогла формирање независне Комисије, на челу са Вераном Матићем, која је испитала све околности под којима су страдали Радислава Дада Вујасиновић, као и још двојица српских новинара, Милан Пантић и Славко Ћурувија. До данас није постигнуто много како би се расветлио овај случај, закључује се у пријави на платформи Савета Европе.

Онлајн-платформа Савета Европе за промоцију заштите безбедности новинара и новинарске професије покренута је са циљем да унапреди безбедност новинара тако што ће се бавити претњама и насиљем над медијским професионалцима, као и безбедносним механизмима за рано реаговање у оквиру Савета.

Професионална новинарска удружења случајеве напада на новинаре пријављиваће директно институцији у Стразбуру.

Покретању платформе СЕ претходило је потписивање меморандума о разумевању са професионалним новинарским удружењим међу којима су Међународна федерација новинара, Европска федерација новинара, Удружење европских новинара и Репортери без граница.

Држава-чланица која се помиње у случају пријављеном Савету Европе моћи ће да директно на платформи образложи акције које националне институције предузимају тим поводом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала