Британски лист Гардијан пренео је вест да Норвежани намеравају да покрену индустријску производњу коцкица леда из ледника Вестре Свартисен.
Замисао компаније „Свајс“ која се бави овим пројектом јесте да се производ доставља ексклузивним ресторанима Њујорка, Дубаија и других метропола. Планирано је да се за годину дана произведе три хиљаде кубних метара леда.
Бизнисмени су уверени да ће коцкице леда постати нови предмет престижа, јер ће се, како тврде, топити много спорије од обичних.
План норвешких бизнисмена забринуо је локалне екологе.
Ледник Вестре Свартисен, један од највећих у Норвешкој, ионако се отапа, а прикупљање леда с његовог врха додатно ће убрзати тај процес, сматрају еколози.
„Свако мешање у 'живот' глечера може се сматрати еколошком штетом. Међутим, питање је колико је та штета заиста значајна. То је други по површини ледник у Норвешкој. Ако се том леднику одузме по три хиљаде кубних метара леда годишње, потребно је око 100 година да он изгуби проценат своје масе. Природно отапање ледника је неколико пута брже, што значи да је реч о безначајној штети“, рекао је за Спутњик руководилац Руске радне групе за надзор ледника Виктор Поповњин.
Он је уверен да је лед који планирају да добију из ледника Вестре Свартисен еколошки чист и да није опасан по здравље људи.
„Старост ледника у Норвешкој мери се стотинама и чак хиљадама година. Што је ледник старији, то је његов лед чистији. Наравно, некакве примесе у њему могу се наћи, али оне су природног порекла“, навео је Поповњин.
Причу о споријем топљењу коцкица леда из глечера он сматра обичним маркетиншким триком.
„Ту је највероватније реч о преувеличавању или рекламној кампањи. Наравно, постоји неколико врста леда, које имају различиту чврстину. Али та разлика је незнатна. Реч је о некаквим процентима, али они су занемарљиви“, рекао је Поповњин.