Јапанци – мајстори за селфије

© REUTERS / Issei KatoЈапанке у традиционалној јапанској ношњи праве селфи уз помоћ штапа
Јапанке у традиционалној јапанској ношњи праве селфи уз помоћ штапа - Sputnik Србија
Пратите нас
Први штап за прављење „селфи“ фотографија дизајниран је у Јапану много пре појаве паметних телефона, а 1995. године је уврштен у један од сто „бескорисних“ јапанских уређаја.

„Селфи штап“, како се назива ова помоћна справа који служи за прављење аутопортрет фотографија, измишљена је, а где друго него у — Јапану, и то давне 1983. године као додатна компонента за „Минолтине“ фотоапарате, који су, према порталу Контаку, тада били далеко испред свог времена.

Како наводи портал, многи делови овог фотоапарата су били јединствени. У центру предње плоче налазило се мало сферично огледало, специјално дизајнирано за аутопортрете. Посебна компонента је коришћена за фокусирање предмета, а угао померања се такође могао подешавати.

Први такав штап продат је у сету са „Минолтиним“ окидачем за фотографије на даљинско управљање. Сферично огледалце фотоапарата и „Минолтин продужетак“, како је тада био познат, дизајнирани су посебно за прављење аутопортрета.

Интересантно је, међутим, да је овај додатак „Минолтиних“ фотоапарата касније сврстан у бескорисне уређаје, и да се појављује у књизи „101 бескористан јапански изум“.

Штап за селфије је данас популаран додатак који омогућава људима да паметним телефонима или фотоапаратима направе фотографије са удаљености која је већа од распона њихових руку.

Штап је критикован од стране многих земаља и његова употреба се, из безбедносних разлога, не дозвољава током спортских манифестација, у музејима и на концертима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала