Масовно убиство Јермена папа назвао геноцидом

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом стогодишњице од убиства Јермена од стране османске војске у Првом светском рату, папа Фрања одао је почаст жртвама, називајући тај чин „првим геноцидом у 20. веку“.

Поглавар Римокатоличке цркве рекао је да је његова дужност да ода почаст успомени на недужне мушкарце, жене, децу, свештенике и бискупе који су били „бесмислено“ убијени.

У свом говору на миси јерменског католичког обреда, у Базилици Светог Петра у Риму, папа је рекао да је „прикривање или порицање зла, као да рану пуштате да крвари, а да је не превијете“.

Папа Фрања је рекао да је људски род преживео три страшне трагедије: прва је погодила јерменски народ, а друге две су, како је навео, узроковали нацизам и стаљинизам.

Агенција АП папину изјаву назива „експлозивном“, оцењујући да ће она „сигурно разгневити Турску“.

Према проценама историчара, у сукобима са турском војском током Првог светског рата убијено је готово милион и по Јермена, што стручњаци за геноцид широм света сматрају првим геноцидом у 20. веку.

Турска, међутим, оштро пориче да је то био геноцид, тврдећи да су убијени Јермени били жртве грађанског рата, као и да је број жртава преувеличан.

Према наводима агенције АП, неколико европских земаља слаже се са оценом о геноциду, док Италија и САД избегавају да користе ту реч због савезништва са Турском.

Турско министарство спољних послова саопштило је да позвало изасланика Ватикана у Анкари, како би изразило негодовање јер је папа Фрања назвао „геноцидом“ убиство Јермена у Османском царству пре 100 година.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала