Дачић: ЕУ не зна шта ће ни са собом ни са нама

© Sputnik / Сергеј Кузнецов / Уђи у базу фотографијаДачић: делегација из Приштине после дугих и тешких разговора одустала од тога на чему су инсистирали
Дачић: делегација из Приштине после дугих и тешких разговора одустала од тога на чему су инсистирали - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија сама још није сигурна ни шта ће са собом, ни шта би са нама, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је у интервјуу за „Данас“ рекао и да би ЕУ требало јасно да каже шта хоће од Србије и да би у том контексту требало тумачити његову изјаву да и када би Србија признала Косово, не би била у ЕУ јер би увек било нових услова.

„Мислим да је одавно свима јасно да ја нисам од оних политичара који причају насумице, нити спадам у оне чије су реакције паничне или хистеричне. Другим речима, када нешто кажем, знам и зашто говорим и шта говорим. Тако је и са овом изјавом. Она представља реаговање, не моје лично, него Србије као државе на чињеницу да смо годинама изложени разним, што условима, што њиховим најавама. Она јасно поручује да нам је тога доста. Она каже: `Изволите, господо, реците отворено шта хоћете од Србије?`, да би и ми могли исто тако отворено да кажемо да ли то што се од нас тражи хоћемо да урадимо или не. Овако, ми смо у ситуацији да прихватамо или одбијамо нешто што нико од нас званично не тражи. То за нас, опет, не значи ништа друго него знак да може да нам се догоди чак и то што сам рекао. Да ми полетимо да признамо Косово, убеђени да је то услов, а да нам онда неко каже: `Извините, али услов је било нешто друго`“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Не би нас примили у ЕУ, чак ни да признамо Косово (видео)

На питање да ли то значи да нас ЕУ не жели, Дачић је одрично одговорио:

„То значи да ЕУ и сама још није сигурна ни шта ће са собом, ни шта би са нама. И када се о томе размишља, мора се имати у виду све са чим је ЕУ данас суочена. Криза, Грчка, Украјина, Блиски исток са својим рефлексијама на Европу, па однос великих и малих у самој ЕУ, када то погледате, боље разумете и то што ЕУ, на неки начин, бежи од свега што јој се и учини као потенцијални проблем. Зато су и приче о условима, како год да су пласиране, ту — да би се решавање евентуалног проблема одложило. И ми то разумемо, али наш посао је да изнесемо јасан став по том питању и да, истовремено, све урадимо да Србија постане озбиљна, уређена и економски стабилна земља, на коју нико више неће гледати као на потенцијални проблем, већ као на пожељног партнера“, рекао је Дачић.

Војска Србије - Sputnik Србија
Дачић: Учешће на паради у Москви не мења однос са ЕУ

Шеф српске дипломатије је поновио да не очекује веће проблеме од оних које Србија већ има због учешћа на Паради у Москви.

„Нисмо бојкотовали ни једну прославу, од Дана Д до ослобађања Аушвица, па нећемо ни Параду у Москви. И када би нам неко рекао да учествовање у прослави коју, за Дан Д, организују западни савезници, ми не показујемо посвећеност односима са Русијом, исто бисмо урадили. Присуствовали би прослави“, рекао је Дачић коментаришући изјаву Едуарда Кукана да је учешће српских војника на паради у Москви у супротности са изјавама о посвећености процесу интеграција у Европску унију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала