Азербејџан и Србија - о гасу, новим пословима, авио—линији

© Фото : Влада републике СрбијеАлександар Вучић и Илхам Алијев
Александар Вучић и Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије, који се налази у дводневној посети Бакуу, предложио увођење директне авионске линије до Београда. Азербејџанске компаније заинтересоване за приватизацију српских предузећа.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је у уторак у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевим о сарадњи двеју земаља у области инфраструктуре, војне индустрије, енергетике и пољопривреде. 

© Фото : Влада републике Србије„Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају“, истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.
„Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају“, истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа. - Sputnik Србија
„Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају“, истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

Вучић, који је састанком са Алијевим почео дводневну посету Азербејџану, истакао је задовољство искуством које Србија има са азербејџанским компанијама које послују у Србији и нагласио жељу да се појача сарадња с фирмама Азвирт и Азмеко, саопштено је из Владе Србије.

„Одлучни смо да ојачамо наше везе, не само политичке, већ и економске“, нагласио је Вучић и захвалио Алијеву због подршке Азербејџана територијалном интегритету Србије.

Премијер је предложио председнику Азербејџана успостављање директне авионске линије Београд — Баку.

Алијев је истакао је да се нада да ће посета делегације Србије ојачати економске везе две земље.

„Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају“, истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

Колико гаса Србија може да добије

Вучић је после састанка новинарима рекао да је с Алијевим разговарао о снабдевању гасом и ушешћу Азербејџана у приватизацији у Србији.

"Разговарали смо и о енергетици, о (гасоводима) Танапу и Тапу и о томе, после изградње гасног конектора с Бугарском, колики део у будућности можемо да добијамо са 'Шах Дениза 2' или неких других налазишта гаса, колико гаса Србија може да добије да бисмо извршили диверсификацију извора и да бисмо имали повољније цене", рекао је Вучић.

© Фото : Влада републике Србије"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које заједно с Азербејџаном можемо да остварујемо у корист нашег народа. Мислим да смо веома конкретно разговарали. Председник Алијев се показао као искрени пријатељ Србије. Верујем да ћемо те пројекте остварити", рекао је Вучић.
Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које заједно с Азербејџаном можемо да остварујемо у корист нашег народа. Мислим да смо веома конкретно разговарали. Председник Алијев се показао као искрени пријатељ Србије. Верујем да ћемо те пројекте остварити, рекао је Вучић. - Sputnik Србија
"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које заједно с Азербејџаном можемо да остварујемо у корист нашег народа. Мислим да смо веома конкретно разговарали. Председник Алијев се показао као искрени пријатељ Србије. Верујем да ћемо те пројекте остварити", рекао је Вучић.
——

Поводом учешћа Азербејџана у приватизицији предузећа у Србији, Вучић је поменуо петрохемијски комплекс што обухвата МСК Кикинду, Азотару и Петрохемију, а поменуо је и пољопривреду.

"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које заједно с Азербејџаном можемо да остварујемо у корист нашег народа. Мислим да смо веома конкретно разговарали. Председник Алијев се показао као искрени пријатељ Србије. Верујем да ћемо те пројекте остварити", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су разговарали и о инфраструкурним пројектима —завршетак јужног крака Коридора 10 и заобилазница око Београда, као и о сарадњи у војној индустрији односно преносу војне технологије Србије Азербјаџану.

Вучић је истакао задовољство искуством које Србија има са азербејџанским компанијама које послују у Србији и нагласио жељу да се појача сарадња с фирмама Азвирт и Азмеко, саопштено је из Владе Србије.

"Одлучни смо да ојачамо наше везе, не само политичке, већ и економске", нагласио је Вучић и захвалио Алијеву за подршку Азербејџана територијалном интегритету Србије.

О капацитетима српске хемијске индустрије

Министар рударства и енергетике Александар Антић који је у државној делегацији, посетио је погоне и разговарао са управом команије Азмеко, једне од водећих произвођача метанола са око 600.000 тона годишње које Бритиш Петрол дистрибуира у Европи и Кини.

Антић је упознао домаћине с могућностима и капацитетима српске хемијске индустрије. Представници Азмека показали су интересовање за могућност инвестирања у МСК из Кикинде и Петрохемију Паншево, наводи се у саопштењу.

Током састанка Вучића и Алијева договорено је да представници Азмека посете Србију и наставе разговоре о модалитетима сарадње.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала