Пензионери траже од Уставног суда да им се врате пензије

© Sputnik / Милош ЋурчинПротест пензионера у Београду
Протест пензионера у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Удружење синдиката пензионера Србије одржали су данас протест у центру Београда захтевајући поништавање Закона о привременом уређењу начина исплате пензија, јер је тај закон, како кажу, супротан Уставу Србије.

Пред неколико стотина окупљених пензионера председник тог Удружења Милорад Вујасиновић истакао је да ће учинити све да се одузете пензије врате. Он је рекао да Уставни суд треба што пре да донесе одлуку о уставности Закона о привременом уређењу начина исплате пензија, било она позитивна или негативна, како би Удружење могло након тога да се обрати Међународном суду правде у Стразбуру.

„У овом тренутку имамо преко 100.000 колективних чланова који су пришли нама и напустили Савез пензионера Србије, као и велики број људи из разних организација. Наш основни циљ је правна заштита пензионера у фирмама и да се укључе у решавање свих системских питања“, изјавио је Вујасиновић.

Међу захтевима пензионера је и измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО), посебно чланова који се односи на број чланова Управног одбора ПИО, којих има седам, од којих су четири члана представници Владе Србије, што је, по мишљењу синдиката пензионера, неприхватљиво.

Синдикат подсећа и да су пензионери Србије током радног века издвајали средства и уплаћивали у Фонд ПИО, верујући да ће дочекати мирну и сигурну старост, али су се први нашли на удар мера Владе Србије. 

© Sputnik . Милош ЋурчинУдружење синдиката пензионера указало је и на то да су тим неуставним законом сви пензионери, али и њихове породице, доведени на ивицу егзистенције, јер „највећи број пензионера од својих пензија издржава и своју, већином незапослену, децу и унуке“.
Удружење синдиката пензионера указало је и на то да су тим неуставним законом сви пензионери, али и њихове породице, доведени на ивицу егзистенције, јер „највећи број пензионера од својих пензија издржава и своју, већином незапослену, децу и унуке“. - Sputnik Србија
Удружење синдиката пензионера указало је и на то да су тим неуставним законом сви пензионери, али и њихове породице, доведени на ивицу егзистенције, јер „највећи број пензионера од својих пензија издржава и своју, већином незапослену, децу и унуке“.

Са друге стране, међу окупљенима на протесту влада скептицизам око тога да ће у блиској будућности доћи до неких промена.

Пензионерка из Београда Франциска Митровић каже да упркос томе она не губи наду.

„Ја сам у младости радила у грађевинарству тешко и напорно, из великих плата смо одвајали велике суме у пензиони фонд. Прво су га појели они који су градили Сава Центар, а сад су дошли ови други лопови и растурише државу и нас пензионере, што је довело до тога да немам пара да купим лекове, да одем у бању, да купим унуцима поклон за Божић. Очајни смо, очајни“, рекла је Митровићева.

Удружење синдиката пензионера указало је и на то да су тим неуставним законом сви пензионери, али и њихове породице, доведени на ивицу егзистенције, јер „највећи број пензионера од својих пензија издржава и своју, већином незапослену, децу и унуке“.

Председник Удружења синдиката Србије Милорад Вујасиновић је пред окупљенима цитирао речи премијера Србије Александра Вучића од пре годину дана када је рекао да ће пензионери, које год реформе Влада Србије предузме, бити последњи чија ће права било ко смети да дира, додајући да је свега шест месеци касније Влада усвојила закон којим се смањују све пензије чији је износ већи од 25.000 динара. 

Пензионери су, након двочасовног протеста на Тргу Николе Пашића у Београду, предали Уставном суду и Народној скупштини Србије захтев за поништавање тог закона, како би пензије биле враћене на ранији ниво.

Иначе, међу земљама бивше Југославије Србија се налази на трећем месту по висини пензија, после Хрватске и Црне Горе. Испод Србије су Босна и Херцеговина и Македонија, где су забележене најниже пензије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала