Бузина убили проруски ставови

© Wikipedia / Oles BuzinaОлес Бузина
Олес Бузина - Sputnik Србија
Пратите нас
Блиски пријатлељ убијеног украјинског новинара Олеса Бузине, украјински публициста Александар Чаленко, назвао је његово убиство „наставком одстрела проруских активиста“ у Украјини. Он је за РИА Новости рекао да се Бузина спремао да се пресели у Москву.

Кијевска полиција саопштила је да су два непозната маскирана нападача пуцала у Бузину недалеко од његовог дома у центру Кијева и да је реч о „убиству с предумишљајем“. 

„Знам да је Бузина преговарао или је чак закључио уговор с једним руским студиом о снимању историјског филма или циклусу предавања… Он је 2011. године са студиом ’К-1’ телевизијског канала ’Интер’ снимио у Кијеву око 30 епизода историјског програма ’Траговима предака’, где је био водитељ и сценариста“, рекао је Чаленко. 

Према његовим речима, Бузина је намеравао да у Русији објави детективске приче у стилу Бориса Акуњина. „Његова замисао била је да се радња дешава у Кијеву крајем 19. века. Разлика је само у томе што је Акуњин космополита, а код Бузине је јунак империјалиста. Он у Кијеву истражује некакве политичке завере. Бузина је чак смислио и псеудоним – Александар Сиро, што је француски превод његовог презимена. Молио је да о томе никоме не говорим, јер је хтео да заинтригира читаоце и да сакрије да је он аутор. Не знам да ли су већ биле готове неке приче, али је преговоре с руским издавачима већ водио“, рекао је пријатељ убијеног новинара. 

„За украјинске националисте он је био међу петорицом најомраженијих непријатеља. Он је 20 година писао књиге које разголићују украјински национализам и делатнике украјинске историје и културе. Популарност му је донео приказ фигуре Тараса Шевченка – постао је познат захваљујући својој књизи ’Злодух Тарас Шевченко’. Бузина га је приказао као алкохоличара, пијаницу, женскароша и похлепног човека. Природно, то украјински националисти нису могли да му опросте“, испричао је Бузинин пријатељ.

Убијени Олес Бузина - Sputnik Србија
Пет сведока убиства Олеса Бузине

Бузина је, према речима Чаленка, био категорички против потписивања Уговора о асоцијацији с Европском унијом. „Сећам се, чуо сам се с њим телефоном, разговарали смо по два сата о томе шта би могло да се учини да Украјина не потпише тај уговор“, сећжа се Чаленко. 

Према његовим речима, Бузина је био против ратних дејстава у Донбасу. „Својим пријатељима с обе зараћене стране у Донбасу говорио је да не треба ратовати. Био је оштар критичар ратних дејстава. С обзиром на то да је био у Кијеву, није могао да подржи ДНР и ЛНР. Али многи устаници који сада ратују у Донбасу своје ставове о историји Украјине и садашњој ситуацији преузели су из његових књига и чланака. За проруски покрет у Украјини он је био идол“, навео је Чаленко. 


Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала