Руске "победе" путевима победе

© Sputnik / Валентина БулатовићАуто победа
Ауто победа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је ових дана домаћин јединствене аутомобилске експедиције која је из хиљадама километара удаљеног Волгограда кренула на путовање кроз руске и европске градове. Циљ експедиције, која се вози у аутомобилима ГАЗ м-20 „Победа“, произведеним половином прошлог века, јесте да се ода почаст борцима против нацизма у Другом светском рату.

Ученици Руске школе у Београду с усхићењем су дочекали колону легендарних руских олдтајмера који су из хиљадама километара удаљеног руског града Волгограда 29. марта кренули трагом хероја Другог светског рата. 

Учесници аутомобилске експедиције разговарали су с децом о херојима Великог отаџбинског рата, а претходно су им омогућили да разледају култне совјетске путничке аутомобиле ГАЗ м-20 „Победа“, који су се производили у периоду од 1946.до 1958. године. О утисцима с овог сусрета за радио Спутњик говори један од учесника пројекта Андреј Жданов.

© Фото : Руски домУченици Руске школе у Београду с усхићењем су дочекали колону легендарних руских олдтајмера
Ученици Руске школе у Београду с усхићењем су дочекали колону легендарних руских олдтајмера  - Sputnik Србија
Ученици Руске школе у Београду с усхићењем су дочекали колону легендарних руских олдтајмера

 „Уз шалу и смех, приуштили смо им незаборавну екскурзију и могућност да све дотакну и разгледају изблиза, да седну у аутомобиле, да трубе, појачавају музику, затварају и отварају врата, да се фотографишу. Према речима директора школе, то је био вероватно најпродуктинији час историје у овом полугодишту“.

У експедицији „Једна победа за све“ учествује 35 људи који намеравају да пређу више од 10.000 километара и да обиђу 12 руских градова-хероја и 12 европских земаља. 

Током посете Београду гости из Сибира положили су венце на Споменик ослободиоцима Београда на Новом гробљу, где је сахрањено око 800 војника Црвене армије и више од хиљаду југословенских бораца. Обишли су и Споменик незнаном јунаку на Авали, а пре српске престонице посетили су и Ниш, где су обишли први концентрациони логор у Србији. 

Учеснике прати и московски Ауто-радио, који ће им 8. маја на Паклоној гори у Москви приредити велики дочек. О аутомобилској експедицији за радио Спутњик говори специјална дописница Ауто-радија Олга Калиниченко. 

„Кренули смо из Волгограда, некадашњег Стаљинграда, где се водила чувена битка током Отаџбинског рата. Тамо смо се сусрели с младим људима који су нам испричали све што знају о ратним годинама. Морам да кажем да смо били шокирани причама које смо чули од двадесетогодишњака. Они су нам испричали јединствене приче из Другог светског рата које су чули од својих бака и дека. Дали су нам огромну количину информација“, каже Олга Калиниченко. 

У свакој земљи и у сваком граду учесници експедиције обавезно се срећу с младим људима и разговарају с њима о Другом светском рату, о Великој победи и о успоменама на ратне хероје. 

© Sputnik / Валентина БулатовићПутовање руских олдтајмера прати и екипа сниматеља која ће на основу материјала снимљеног током путовања направити документарни филм посвећен успомени на хероје Другог светског рата.
Путовање руских олдтајмера прати и екипа сниматеља која ће на основу материјала снимљеног током путовања направити документарни филм посвећен успомени на хероје Другог светског рата. - Sputnik Србија
Путовање руских олдтајмера прати и екипа сниматеља која ће на основу материјала снимљеног током путовања направити документарни филм посвећен успомени на хероје Другог светског рата.
Поред Воглограда, посетили су и Ростов на Дону, Новоросијск, градове Керч, Семфиропољ и Севастопољ на Криму, били су на Кавказу, затим у Придњестровљу, градовима Румуније и Бугарске. 

У сваком граду који посете, учесници експедиције полажу венце на споменике херојима рата. Обилазак руских и европских градова прилика је за учеснике да се сусретну и с ратним ветеранима, живим сведоцима ратних догађаја, каже Олга Калиниченко. 

„Скупљамо јединствени архив који се састоји из личних прича, личних историја људи који су доживели рат. За неколико деценија такве приче ће бити буквално немогуће скупљати јер су сви ти људи сада већ у годинама. Наша деца и унуци ће управо по тим причама моћи да суде о рату. То су приче које не  могу да пренесу историју у целини, у њима нема неке политичке истине, то су историје појединаца, обичних војника, капетана, морнара, партизана, бранилаца, заробљеника концентрационих логора“, наводи учесница експедиције.

Аутомобилска експедиција „Једна победа за све“ поред Београда обишла је и Ниш, а након српске престонице путује у Мађарску. Њихова маршрута обухвата и градове у Аустрији, Словачкој, Чешкој, Немачкој, Пољској и Белорусији. 

© Sputnik / Валентина Булатовић„Скупљамо јединствени архив који се састоји из личних прича, личних историја људи који су доживели рат. За неколико деценија такве приче ће бити буквално немогуће скупљати јер су сви ти људи сада већ у годинама. Наша деца и унуци ће управо по тим причама моћи да суде о рату. То су приче које не могу да пренесу историју у целини, у њима нема неке политичке истине, то су историје појединаца, обичних војника, капетана, морнара, партизана, бранилаца, заробљеника концентрационих логора“
„Скупљамо јединствени архив који се састоји из личних прича, личних историја људи који су доживели рат. За неколико деценија такве приче ће бити буквално немогуће скупљати јер су сви ти људи сада већ у годинама. Наша деца и унуци ће управо по тим причама моћи да суде о рату. То су приче које не  могу да пренесу историју у целини, у њима нема неке политичке истине, то су историје појединаца, обичних војника, капетана, морнара, партизана, бранилаца, заробљеника концентрационих логора“ - Sputnik Србија
„Скупљамо јединствени архив који се састоји из личних прича, личних историја људи који су доживели рат. За неколико деценија такве приче ће бити буквално немогуће скупљати јер су сви ти људи сада већ у годинама. Наша деца и унуци ће управо по тим причама моћи да суде о рату. То су приче које не могу да пренесу историју у целини, у њима нема неке политичке истине, то су историје појединаца, обичних војника, капетана, морнара, партизана, бранилаца, заробљеника концентрационих логора“
Путовање руских олдтајмера прати и екипа сниматеља која ће на основу материјала снимљеног током путовања направити документарни филм посвећен успомени на хероје Другог светског рата. 

Према речима Олге Калиниченко, биће то историја у новом, савременом формату, представљена онако како је виде млади људи. Снимљени материјал биће доступан на интернету, на званичном сајту пројекта www.odnapobeda.ru, као и на друштвеним мрежама. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала