MOK: Пријем Косова у интересу спортиста

© AP Photo / Silvia IzquierdoПредседник Међународног олимпијског комитета Томас Бах
Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах, који борави у једнодневној посети Београду, изјавио је да је Србија велики пријатељ и партнер МОК-а, као и да је Косово примљено у пуноправно чланство у интересу спорта и спортиста.

МОК и међународни спорт су аутономни, каже Бах, на основу правила и интереса свих спортиста. Аутономија спорта и спортиста призната је и повељом Уједињених нација, и то је, према његовим речима, узето у обзир приликом примања Косова и Метохије у Комитет. Бах каже да је узето у обзир и то да је једнострано проглашену независност Косова и Метохије признало више од 100 земаља света, али и да је МОК желео да спортистима из јужне српске покрајине пружи прилику да се такмиче на Олимпијским играма.

Олимпијски комитет Србије са председником Владом Дивцем на челу био је изричито против те одлуке и исказивао је забринутост због тога.

„Имамо изврсну сарадњу са ОКС и ништа нисмо радили без консултације са њима. Јасно је да о овом питању немамо исте ставове, али као и у свакој кући, знате то и сами, има различитих мишљења. На крају се захваљујемо руковдоству ОКС што је поштовао међународна правила спорта“, рекао је Бах.

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац изјавио је да је ОКС исцрпео све могућности око стопирања пријема Косова и Метохије у МОК, али да због тога никако не сме у други план да стави бригу о српским спортистима.

„Имамо феноменалну сарадњу са МОК, пуну подршку у реализацији наших програма и задовољни смо тиме. Наравно, постоје разлике и неслагање у неким ставовима по питању Косова, али ово неслагање није и не сме да буде препрека у сарадњи и разговорима о бројним темама“, рекао је Дивац.

Бах ће се састати и са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, посетиће Основну школу „Владислав Рибникар“, а потом путује у Приштину. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала