Чомски: Отписати грчки дуг као некад немачки

© AP Photo / Nader DaoudНоам Чомски
Ноам Чомски - Sputnik Србија
Пратите нас
Познати амерички филозоф и лингвиста Ноам Чомски предложио је да се отпише грчки дуг на исти начин као што је то урађено са немачким дугом 1953. године.

У интервјуу телевизији „Еуроњуз“ Чомски је рекао да политика Брисела уништава Грчку. Према његовим речима, Европа би требало да отпише дуг Грчке, као што је то урађено са немачким дугом у прошлости. Тада је то објашњено потребом да се обнови ратом порушена Немачка.

Ноам Чомски - Sputnik Србија
Ноам Чомски: Пример пропаганде – прве странице америчких новина

„Сириза је дошла на власт са мандатом народа који је рекао да Грчка више не треба да спроводи политику Брисела и да немачке банке уништавају земљу“, рекао је Чомски и додао да је мешање политике довело до увећања грчког дуга.

„50 одсто омладине нема посао, а око 40 одсто становништва живи испод прага сиромаштва. Грчка се уништава“, рекао је филозоф.

Чомски је убеђен да свет „иде у пропаст“ зато што се уништава животна средина и зато што постоји претња нуклеарног рата. Ипак, Чомски види и оптимистичне знаке, као што су независност Латинске Америке, Сириза и покрет Подемос у Шпанији.

„Надајмо се да ће коначно доћи до устанка против уништавајуће економске и социјалне стратегије коју спроводе бирократија и банке, и то даје наду. Устанак мора да се деси“, убеђен је амерички научник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала