Оне владају - најмоћније жене света

Пратите нас
Жене се данас налазе на високим и значајним позицијама у политичком и друштвеном животу и спремне су да се ухвате у коштац са „мушким проблемима“. Представљамо вам десет угледних и моћних жена у савременој светској политици.

Жене се данас налазе на високим и значајним позицијама у политичком и друштвеном животу и спремне су да се ухвате у коштац са „мушким проблемима“. Представљамо вам десет моћних и угледних жена у савременој светској политици.

© AP PhotoПре него што је у јануару 2012. године постала премијерка Јамајке, Порша Симпсон Милер је била министарка рада, социјалне сигурности, министарка туризма и спорта, и министарка локалне управе.
Премијерка Јамајке Порша Симпсон Милер - Sputnik Србија
1/10
Пре него што је у јануару 2012. године постала премијерка Јамајке, Порша Симпсон Милер је била министарка рада, социјалне сигурности, министарка туризма и спорта, и министарка локалне управе.
© AP PhotoХилари Клинтон, бивша америчка државна секретарка, недавно је најавила своју кандидатуру за председничке изборе 2016. године.
Хилари Клинтон - Sputnik Србија
2/10
Хилари Клинтон, бивша америчка државна секретарка, недавно је најавила своју кандидатуру за председничке изборе 2016. године.
© AP PhotoКраљица Елизабета II је шеф Велике Британије и 15 других краљевских земаља Комонвелта. Старија кћерка краља Џорџа VI и краљицe Елизабетe, рођена je 1926. године, а постала је краљица у својој 25 години.
Краљица Елизабета II - Sputnik Србија
3/10
Краљица Елизабета II је шеф Велике Британије и 15 других краљевских земаља Комонвелта. Старија кћерка краља Џорџа VI и краљицe Елизабетe, рођена je 1926. године, а постала је краљица у својој 25 години.
© Flickr / United Nations Photo Шеик Хасина је премијерка Бангладеша од јануара 2009. године и ћерка је првог председника те земље. Као опозициони лидер, била је мета атентата у 2004. години, а три године касније је ухапшена због оптужби за корупцију од стране прелазне владе.
Премијерка Бангладеша Шеик Хасина - Sputnik Србија
4/10
Шеик Хасина је премијерка Бангладеша од јануара 2009. године и ћерка је првог председника те земље. Као опозициони лидер, била је мета атентата у 2004. години, а три године касније је ухапшена због оптужби за корупцију од стране прелазне владе.
© Flickr / Adam TinworthКраљица Јордана, супруга краља Абдулаха бин ал Хусеина, позната је по својим активностима у образовању, здравству и оснаживању заједнице.
Краљица Ранија - Sputnik Србија
5/10
Краљица Јордана, супруга краља Абдулаха бин ал Хусеина, позната је по својим активностима у образовању, здравству и оснаживању заједнице.
© AP PhotoПедседседница Бразила Дилма Русеф је на челу државе од јануара 2011. године и прва је жена председник те земље. Постала је члан социјалистичке партије током младости, а касније се придружила групи која се борила против војне диктатуре. Русефова је била заробљена и у затвору је провела две године.
Педседседница Бразила Дилма Русеф - Sputnik Србија
6/10
Педседседница Бразила Дилма Русеф је на челу државе од јануара 2011. године и прва је жена председник те земље. Постала је члан социјалистичке партије током младости, а касније се придружила групи која се борила против војне диктатуре. Русефова је била заробљена и у затвору је провела две године.
© Flickr / CGIAR Climate Данска премијерка Хеле Торнинг Шмит је лидер социјалдемократа. Пре избора на то место била је представник Данске у Европском парламенту.
Данска премијерка Хеле Торнинг Шмит - Sputnik Србија
7/10
Данска премијерка Хеле Торнинг Шмит је лидер социјалдемократа. Пре избора на то место била је представник Данске у Европском парламенту.
© Flickr / US Department of StateПредседница Либерије Елен Џонсон Сирлиф је на челу државе од 2006. године и прва је демократски изабрана председница Африке. Добитница је Нобелове награде за мир 2011. године због успостављања мира и јачања положаја жена у Либерији.
Председница Либерије Елен Џонсон Сирлиф - Sputnik Србија
8/10
Председница Либерије Елен Џонсон Сирлиф је на челу државе од 2006. године и прва је демократски изабрана председница Африке. Добитница је Нобелове награде за мир 2011. године због успостављања мира и јачања положаја жена у Либерији.
© AP PhotoАнгела Меркел је прва жена канцелар у Немачкој. Она је канцеларка од 2005. године, а 2007. године је председавала Г8, и друга је жена, после британске премијерке Маргарет Тачер, којој је припала та част. Магазин Форбс прогласио је другом најмоћнијом особом на свету, што је највиши ранг за једну жену у историји.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
9/10
Ангела Меркел је прва жена канцелар у Немачкој. Она је канцеларка од 2005. године, а 2007. године је председавала Г8, и друга је жена, после британске премијерке Маргарет Тачер, којој је припала та част. Магазин Форбс прогласио је другом најмоћнијом особом на свету, што је највиши ранг за једну жену у историји.
© AP PhotoАргентинска председница Кристина Фернандез де Кишнер на челу државе се налази од децембра 2007. године. Постала је прва жена у историји Аргентине која је постала председница државе. Удовица је бившег председника Нестора Кушнера.
Аргентинска председница Кристина Фернандез де Кишнер - Sputnik Србија
10/10
Аргентинска председница Кристина Фернандез де Кишнер на челу државе се налази од децембра 2007. године. Постала је прва жена у историји Аргентине која је постала председница државе. Удовица је бившег председника Нестора Кушнера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала