Директор ФБИ оптужио Пољаке за холокауст, амбасадор САД „глади ситуацију“

© AP Photo / Cliff OwenЏaјмс Ками директор ФБИ
Џaјмс Ками директор ФБИ - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор САД у Варшави Стивен Мал изразио је данас у пољском Министарству иностраних послова жаљење због недавне изјаве директора ФБИ да су Пољаци и Мађари саучесници немачких нациста у холокаусту и обећао je да ће се изгладити тај неспоразум.

Министарство иностраних послова Пољске позвало је данас америчког амбасадора да му уручи протестну ноту и затражи извињење зато што је шеф ФБИ Џејмс Коми 15. априла у Музеју холокауста у Вашингтону оптужио Пољаке и Мађаре да су били саучесници Немаца у холокаусту, да су одустали од индивидуалног морала зарад потчињавања групи и да су убедили себе да не чине ништа лоше.

„Болесне и зле људе, виновнике холокауста, следили су такође људи који су волели своје породице, носили супу болесном суседу, ишли у цркву и подржавали добротворне акције. Добри људи помогли су да се убију милиони“, рекао је шеф ФБИ, пренели су пољски медији.

„Уверио сам заменика министра Лешека Сочевицу да није став САД да је Пољска на било који начин одговорна за холокауст. То је једино и искључиво одговорност нацистичке Немачке“, казао је амбасадор након разговора у пољском МИП-у.

Амбасадор Мал додао је да је 20-минутни разговор протекао у атмосфери изражавања жаљења.

„Сада ме чека пуно посла да изгладим ту ситуацију. И међу најбољим пријатељима повремено дође до неспоразума. Зато су ту амбасадори да их изгладе“, рекао је Мал.

Говор шефа ФБИ у Музеју холокауста, који је касније објавио „Вашингтон пост“, изазвао је скандал у Пољској, а опозициона десница затражила је од председника Пољске Броњислава Коморовског да хитно позове америчког председника Барака Обаму и захтева извињење.

„Те речи захтевају реакцију државе Пољске и та реакција се догодила“, казао је данас Коморовски поводом позива амбасадору у МИП и протестне ноте.

Незнање, непознавање историје и елементи личне нетрпељивости, по речима пољског председника, разлог су такве изјаве Комија.

„Убеђен сам да је то увредљива изјава не само за Пољску, већ је увреда, пре свега, за хиљаде људи за које је у знак поштовања касније сађено дрвеће, за људе у Пољској који су помагали Јеврејима у време рата“, казао је Коморовски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала