Срби ослобођени оптужби за убиство припадника РОСУ

© AP Photo / Visar KryeziuЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Радован Радић и Милован Влашковић из Зубиног Потока ослобођени су оптужбе за убиство РОСУ полицајца Енвера Зумберија, 26. јула 2011. године. Бранилац Небојша Влајић каже да је та пресуда победа правде на Косову.

Након што је прошле недеље одбрана двојице Срба из Зубиног Потока одржала своје завршне речи, данас им је у Основном суду у Северној Митровици судско веће, којим је председавао Еулексов судија Паоло Тексеира, изречена ослобађајућа пресуда по свих седам тачака оптужнице, преноси агенција Танјуг.

Радића и Влашковића оптужница је теретила за низ кривичних дела — тешко убиство, покушај тешког убиства, неовлашћено власништво, контрола, поседовање или употреба оружја, ометање службеног лица у вршењу службене дужности, угрожавање јавног саобраћаја, изазивање опште опасности и учествовање у маси која врши кривично дело.

Један од бранилаца, адвокат Небојша Влајић, изразио је задовољство данашњим исходом суђења.

„Ово је победа правде на Косову и ово је победа двојице малих људи који су успели да докажу да немају никакве везе са тешким злочином за који су оптужени. Нажалост, они нису једини који су на Косову у таквој ситуацији, али сам врло срећан због тога што су успели да се ослободе тих лажних оптужби“, рекао је Влајић.

Додао је да се поново поставља питање како ради Еулексово Тужилаштво на Косову и шта је за њих довољно да би неосновано и неоправдано на основу лажних оптужби овако дуго држали људе у притвору.

„Један од окривљених данас (Радован Радић) је читаву годину дана провео у притвору док је доказао оно што смо тврдили од почетка — да нема никаквих доказа и да он није учинио то за шта је оптужен. Срећом, суд је био састављен од искусних судија интернационалаца који су правилно оценили доказе и донели одлуку која је једина била могућа“, рекао је Влајић.

Влајић је напоменуо да се у случају убиства Енвера Зумберија води поступак против више људи.

„За ово кривично дело, убиство полицајца специјалне полиције Косова Енвера Зумберија, води се поступак против више људи. Било је предлога да се ти поступци споје са овим поступком који је данас завршен, али суд је те предлоге одбио. У једном другом предмету који се води, такође су окривљена два лица. Суђење није почело, али је оптужница подигнута и ја очекујем да ће суђење ту почети врло брзо. И постоји још један, трећи поступак, са другим окривљеним лицима, који је тренутно у фази истраге“, навео је Влајић.

Суђење Радићу и Влашковићу почело је 9. децембра 2014. године.

Због случаја у вези са убиством Зумберија привођено је више Срба из Зубиног Потока, а недавно су и шеф оперативе регионалне дирекције Косовске полиције у Северној Митровици Миодраг Лекић и његов брат, такође полицајац исте станице, иначе из Зубиног Потока, суспендовани са дужности до завршетка истраге.

Припадник Специјалне јединице РОСУ Енвер Зумбери убијен је 26. јула 2011. године у северном делу Косова током операције на успостављању контроле на прелазима 1 и 31 — Брњак и Јариње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала