Наставак либерализације авио-саобраћаја у Србији

© AP Photo / Darko VojinovicЕр Србија
Ер Србија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић оценила је данас да ће ратификацијом споразума о ваздушном саобраћају с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) додатно либерализовати авио-саобраћај у Србији.

Михајловићева је, образлажући посланицима у Скупштини Србије предлоге тих закона, рекла да је Србија до сада потписала билатералне споразуме о ваздушном саобраћају са 97 земаља.

„Билатерални споразуми с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима треба да омогуће боље односе, већу ефикасност и либерализацију“, истакла је министарка.

Она је подсетила да је споразум с Кином потписан у децембру 2014. године, а са УАЕ 2009. године и изразила наду да ће ти споразуми бити ратификовани у парламенту у четвртак, након расправе о амандманима.

Михајловићева је рекла и да ће се ратификацијом споразума с Македонијом о утврђивању граничних процедура за железнички гранични прелаз Прешево—Табановце поједноставити царинске процедуре како би се омогућила боља комуникација.

Она је подсетила да је тренутно на снази споразум с Македонијом из 1996. године.

Министарка је рекла и да је циљ предложеног закона о жичарама да се спречи нелојална конкуренција и унапреди безбедност, и додала да је тај закон од великог значаја и за развој туризма у Србији.

Михајловићева је рекла и да ће се предложеним законом о уговорима о превозу у железничком саобраћају осавременити прописи у тој области и ускладити са директивама ЕУ.

Она је подсетила да тренутно у Србији важи закон из 1995. године и да се од тада много тога променило.

„Значајно је што ће се законом о уговорима у превозу у железничком саобраћају увести електронски товарни лист“, рекла је министарка и додала да ће бити уведен и колски лист што ће омогућити да се први пут водити евиденција празних кола и наплаћује накнада.

Посланици Скупштина Србије ће у обједињеној начелној расправи разматрати предлоге закона о жичарама за транспорт лица, о уговорима о превозу у железничком саобраћају, као и споразуме о ваздушном саобраћају с Кином и УАЕ, и споразума о железничком граничном прелазу са Македонијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала