Регионални бискупи очекују Вучићеву помоћ око реституције

© AP Photo / Alessandra Tarantino/fileБискупи
Бискупи - Sputnik Србија
Пратите нас
У Београду је данас завршена Међународна бискупска конференција светог Ћирила и Метода, а једна од важних тема била је и реституција имовине отете Католичкој цркви, и како је најављено у решавање овог питања спреман је да се укључи и српски премијер Александар Вучић.

На конференцији за новинаре у Београдској надбискупији речено је да су скупу присуствовали бискупи из Србије, Македоније, Црне Горе и са Косова, а учесницима се обратио и апостолски нунциј у Србији Орландо Антонини.

Нунциј је бискупе обавестио о томе да му је лично премијер Србије Александар Вучић изразио спремност да преговара са Католичком црквом о реституцији одузете црквене имовине.

„Бискупи су са задовољством поздравили ову информацију, те изразили наду да ће у што скорије време доћи до понуђеног сусрета, који ће сигурно допринети томе да се поступак реституције помери с мртве тачке“, казао је заменик генералног секретара Бискупске конференције Мирко Штефковић.

Према његовим речима, тема скупа била су и отворена питања у односима цркве и државе.

„Као горући проблем истакнуто је то што се у све више градова и општина издају пореска решења којима су обухваћене парохије, манастири, каритативне установе, просторије за веронауку и друге зграде које Католичка црква користи за обављање богослужних делатности“, казао је Штефковић.

Током скупа бискупи су подсетили и на то да иако је Споразумом о враћању одузетих црквених матичних књига било предвиђено да се ти списи врате најкасније до 31. децембра 2012. године, то се још није догодило.

„Католичкој цркви још није враћена ниједна књига. Слично је и са Уредбом о уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за свештенике и верске службенике“, казао је Штефковић.

Како је навео, иако су том Уредбом предвиђени начин и динамика уплаћивања доприноса, тај споразум није у потпуности спроведен, па већина свештеника због тога није осигурана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала