Шојгу: Парада победе биће највећа у историји Русије

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаВојна парада посвећена 69. годишњици победе у Другом светску рату
Војна парада посвећена 69. годишњици победе у Другом светску рату - Sputnik Србија
Пратите нас
Парада која ће се одржати 9. маја на Црвеном тргу у Москви биће највећа у савременој историји државе, изјавио је у петак министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу на седници колегијума одбрамбеног ресора.
Дан победе у Москви - Sputnik Србија
Проба за Параду победе у Русији (видео)

„На њој ће учествовати више од 15.000 људи, укључујући представнике Оружаних снага Заједнице независних држава и јединица других земаља. Они ће чинити 10 парадних ескадрона“, рекао је Шојгу.

Осим тога, навео је он, планирана је употреба 1,5 пута више војне технике него прошле године — укупно 200 јединица.

„Основни део ће чинити савремени модели“, прецизирао је министар. Он је навео да ће Црвеним тргом први пут проћи артиљеријски систем „Коалиција-СВ“, стратешки ракетни комплекси „јарс“, комплекс „Корнет-Д“, перспективни тенк „Армата“, борбена машина „Курганец-25“, борбено десантно возило БМД-4М и други новитети.

Ветерани на Паради победе у Москви - Sputnik Србија
Руси: Парада због почасти, а не због хвалисања

Црвеним тргом ће се провозати и борбене машине из времена Великог отаџбинског рата. Шојгу је подсетио да ће у авијационом делу параде учествовати 143 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије.

„То је два пута више него прошле године“, рекао је он.

Шеф министарства одбране саопштио је да ће 9. маја парада бити одржана у читавој земљи. Парадни ескадрони и колоне војне технике проћи ће кроз десетак руских градова.

„Дефиловање војника свечаним маршом одржаће се у више од 150 насељених места Руске Федерације. У овим свечаностима ће учествовати око 85.000 војника“, рекао је министар.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала