Вучић: Нећу подржати смену Јанковића

© AFP 2022 / /www.mc.rsАлександар Вучић и Саша Јанковић
Александар Вучић и Саша Јанковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неће подржати идеје које постоје у његовој странци да се са места заштитника грађана смени Саша Јанковић јер је, како је истакао, корисно имати ту врсту политичког противника као корективни фактор.

„Он слободно нека настави да ради, као што мислим да је добро да имате ту врсту политичког противника као корективни фактор кроз те институције. То је велика вредност за Србију и уверен сам да то развија наше демократске капацитете и то ћу пуним срцем подржати. Идеје у мојој странци да се смени Јанковић, што може да се заврши за 24 сата, никада нећу да подржим“, поручио је Вучић.

Александар Вучић и Саша Јанковић - Sputnik Србија
Вучић: Поштујем омбудсмана, Јанковић је нешто друго

Вучић је казао да се не слаже са изјавом свог коалиционог партнера Вука Драшковића који је казао да је непотребна медијска кампања против Јанковића и да то штети угледу Србије.

„Имам потпуно дугачије мишљење, јер сам видео кампању и хајку на оне који су се усудили да мисле другачије од Јанковића“, казао је премијер.

Саша Јанковић - Sputnik Србија
Јанковић: Нећу подлећи пристисцима

Он је додао да је видео цензуру, наводећи као пример породицу Гојковић која, како је додао, није била довољно важна, јер је била против омбудсмана.

„Изгледа да има неко много изнад нас који одлучује у овој земљи. Они који су говорили о хајци водили су хајку“, рекао је он.    

На темељан начин лечимо јавне финансије

Српска привреда може да се покрене, рекао је премијeр Србије Александар Вучић за РТС и истакао да је фискални дефицит смањен иако је мало ко веровао. Додаје да се на озбиљан и темељан начин лече јавне финансије и да тајкуни више не управљају Србијом. Вучић наводи да је Србија на путу ка ЕУ али да жели да сачува добре односе са Русијом.

Александар Вучић је, гостујући на РТС-у, истакао да знаке опоравка обични људи не могу да виде, али да може Европска комисија која је Србији одала признање, као и ММФ са којим је склопљен аранжман после дугих преговора.

Конкретан однос са САД

Говорећи о предстојећој посети САД, Вучић ју је оценио као веома важу јер су САД кључни чинилац у западном свету.

Подсетио је да и даље имамо нерешених билатералних проблема и да то морамо да поправљамо јер смо сувише мали да бисмо имали тако јаког непријатеља.

„Они код нас поштују то што сам конкретан. И кад с Бајденом разговарам, што се конкретно договоримо, то конкретно и урадимо“, објаснио је премијер.

Каже да је Србија на европском путу али да жели да сачува добар однос са Русијом.

Како је рекао Вучић, данас нико не говори о банкротству и сви знају да ће се Србија задуживати до 79 одсто БДП-а.

„Што се тиче јавних финансија и фискалног дела, то је у добром стању“, истакао је премијер.

Рекао је да, кад је реч о макроекономском делу, није задовољан, али истиче да то не може одмах да се очекује у условима фискалне консолидације.

Вучић је навео да није дошло до смањења потрошње и да је наплата ПДВ-а и акзица увећана, и истакао да је новчаник државе у бољем стању.

„Оно што нам је потребно је да доводимо инвеститоре и да нам успе приватизација“, рекао је Вучић.

Каже да у експозеу није обећавао куле и градове.

„Говорио сам да ћемо имати болне и тешке рефоме и ми смо предузели мере, али нажалост нисмо могли одмах све да урадимо, имали смо поплаве и успели смо да се изборимо са тим. Помогли смо 19.780 домаћинстава, изградили куће, обновили више од 35 мостова, о путевима да не говоримо, више од 75 километара смо урадили, све смо санирали без иједне афере“, истиче премијер.

Додаје да је ова Влада донела кључне реформске законе.

„Наш посао није сладак, нико не воли политичаре ни Владу и за све је увек крива Влада. Ми смо се у тим условима борили да покажемо народу да смо ту због њих. Донели смо Закон о раду, Закон о приватизацији, стечају, планирању и изградњи“, подсећа Вучић.

Друга пећ у Железари од другог августа

Премијер Истиче да су „Јат“ и „Железара“ успели да стану на ноге.

„Само за 'Железару' сам имао 61 састанак, не мање ни за 'Јат' али смо успели да 'Ер Србију'и 'Железару' подигнемо. Најкасније другог августа требало би да почне да ради и друга пећ“, додаје премијер.

Признаје да га је срамота што су неки други људи успешнији од нас.

„Камараш и Гудиш су тврдили да је могуће да Железара има профит и успели су да пронађу тржиште, а радници су задовољни“, истиче премијер и наводи да је држава лош газда, што је и показала.

Премијер каже да „Железара“ више неће имати ни динара губитака, нити ће добијати државну помоћ.

„Не можемо за све да доводимо страни менаџмент, говоримо о две фирме које су доносиле огромне губитке а данас су профитаиблне“, каже Вучић.

Додаје да добри резултати у овом предузећу нису разлог да „Телеком“ остане у државном власништву, јер сада држава може да постигне највећу цену за „Телеком“.

Истиче да ова компанија може боље да послује у приватном власништву.

Премијер Србије Александар Вучић очекује да пре краја маја буду потписани први уговори са компанијом СИСУ који ће омогућити покретање производње у ФАП-у, али и да би ускоро требало да буде решена судбина петрохемијског комплекса.

„Очекујем да ће после потписивања уговора у ФАП-у бити постепено покретана производња која ће довести до отварања 600, 700 радних места у овој фабрици и да ће на тај начин цео тај крај добити нови живот“, каже премијер.

Говорећи о петрохемијском комплексу, Вучић истиче да очекује велику помоћ „Гаспрома“ око „Петрохемије“.

Додаје да ће сутра или прекосутра имати разговоре са руским амбасадором како би се овај проблем што пре решио.

Каже да „Азотара“ може да обезбеђује профит смањењем цене гаса на испод 300 долара на хиљаду кубних метара гаса у Панчеву, што је реално очекивати.

Вучић истиче да је Србија заинтересована за Јужни гасни коридор, јер жели диверсификацију по питању снабдевања енергентима.

Каже да гас који би долазио овим гасоводом није довољан, јер би само мали део гаса остао код нас.

Међутим, због диверсификације извора, Србија је заинтересована, како каже, да учествује у томе.

Вучић је, говорећи о привреди, рекао да је обилазница Обреновац—Сурчин највећи проблем, и да се о томе воде разговори са Кином и Азербејџаном.

„Србији је потребан мост преко Винче, а цео овај пројекат стаје 470 милиона евра. Ови пројекти помажу Србији да се ишчупа из кризе и истовремено запошљава наше фирме“, додаје Вучић.

Србија није ДХЛ да прима и враћа пакете

Говорећи о Војиславу Шешељу, Вучић је рекао да о Хашком трибуналу није имао високо мишљење, а да је сада посебно разочаран.

Наводи да Србија није ДХЛ, да прими пакет, да је нико ништа не пита, и да онда врати пакет.

Подсећа да се са Шешељем дуго познаје и да Шешељ зна да га не интересују криминал и богатство и да воли да ради.

Истиче да би било глупо да каже да је Шешељ мање образован од некога из опозиције, али истиче да не може да хвали његову политику.

С тим у вези, Вучић је поменуо и Београд на води додајући да ће овај пројекат подићи привреду, индустрију и то у време фискалне консолидације.

Исто тако, Вучић каже да долазак немачког произвођача меса „Тенис“ у Србију значи пуно за српску пољопривреду.

Премијер се захвалио амбасадору Немачке у Србији јер је рекао да је Влада обавила озбиљан посао у претходних годину дана.

Рекао је и да није неко ко воли превелику улогу државе али да је незадовољан када када држава не обавља своју улогу, а како каже, реч је о капиталним инвестицијама.

„То је за мене застрашујуће, штедимо тамо где не смемо“, поручио је премијер и рекао да за то има много криваца. Истакао је да је потребно да имамо пројекте и да ће тиме да се бави у наредна два месеца јер је то велика и важна ствар.

Александа Вучић наводи да је направљен систем који је био потребан због мера консолидације и модерних закона који се многима не свиђају.

„Немојте да заборавите да за ову Владу немате ниједан тајни уговор. Кад Београд на води ступи на снагу, биће доступан. Имамо само тајне уговоре из прошлости“, објаснио је премијер.

Поручио је да се српске институције озбиљно баве борбом против корупције, али недовољно имајући у виду степен корупције.

„Оно чиме сам задовољан је да је смањена стопа оптштег криминиалитета, полиција је успела да уради значајн посао“, навео је премијер.

„Тајкуни данас не управљају Србијом“

Како је рекао, тајкуни данас, за разлику од ранијих периода, не управљају Србијом, бар не Владом Србије, иако истиче, имају велики утицај на медије, што директни или индиректни.

„Нису и неће више никад управљати Србијом“, поручује премијер.

Вучић истиче да је заустављен систем „хоботнице“, и да Србија више неће да плаћа неку банку јер су неки тајкуни узимали кредите без колатерала и обавеза. Истакао је да се ти тајкуни више не хвале да су велики бизнисмени, јер се бизнис заснивао на томе да ће узимати такве кредите.

Премијер је упоредио Србију са возом за који се види колико је брз и колико је озбиљно кренуо тек када изађе из станице.

„Србија постаје озбиљна земља“, поручује премијер.

Говорећи о „Београду на води“, рекао је да радови почињу за месец или два. Каже да је гледао многе који су с подсмехом о томе говорили и правили карикатуре.

Вучић наводи да је узео у обзир сваку аргументовану критику и да је на основу тога мењао мишљење.

Објаснио је да људи из иностранства, неретко боље виде „шта је то што радимо“.

Премијер је захвалио грађанима јер су имали поверења у реформе, и наводи да нико није радостан када му се смањи плата или пензија.

Каже да се нагледао лаких решења и да лако решење никада није донело добробит.

„Ми смо на пола пута и не смемо да станемо, морамо да продужимо снажније. Захвалан сам свима у Србији што су веровали и што су знали да ћемо да успемо“, навео је премијер.

„Реконструкција Владе брза и кратка“

Говорећи о реконструкцији Владе, премијер каже да ће бити кратка и брзо завршена.

„Не могу да реагујем на новинске написе, знам најбоље од свих ко је како радио од министара и ко је грешио. Не бих да говорим о томе, кад дође време биће кратко и брзо завршено“, поручује Вучић.

Истиче да је његов посао као премијера Србије да чува Србију, њену политичку и економску стабилност.

„Економски део посла смо добро одрадили, мада има још доста да се ради, али смо највећи део завршили. А због политике имам бесане ноћи“, признаје премијер.

Објашњава да је сваки разговор у Бриселу са албанском страном велика борба.

„Разговори у Бриселу су некад конструктивни, рационални, разумни, а некад чујемо и нешто о чему не можемо ни да разговарамо“, каже Вучић.

Истиче да европски пријатељи кажу: Александре, све знате и све смо се разумели, а ми кажемо: све знамо и све смо се разумели, објашњава премијер.

Поручио је и да је Србији потребна политичка стабилност.

Премијер подсећа да је Влада до сада променила 192 закона, да је имала 117 седница, од којих ниједна није била телефонска, јер нису потцењивали грађане.

Додаје да је последња влада ДС-а имала чак 487 телефонских седница, а према његовим речима, у актуелној Влади Србије владају ред, рад и дисциплина.

Вучић је рекао да ћемо у наредне, две или три године морати да мењамо Устав, због правосуђа и преговора о приступању ЕУ, броја посланика и других ствари. Објашњава да је о томе потрена широка расправа.

Добри односи и са Русијом и са Украјином

Коментаришући одлуку председника Томислава Николића да српска војска учествује на војној паради у Москви, Вучић је рекао да нико не може да буде против тога јер смо и ми тражили руску војску у Србији поводом дана ослобођења Београда.

Ипак, премијер истиче и да министарка Јадранка Јоксимовић сутра иде у Украјину, и да ће дати прилог Владе Србије Украјини.

„Украјина нам је пријатељска земља и није признала Косово“, навео је Вучић и подсетио да је разговарао са председником Петром Порошенком.

Када је реч о паду војног хеликоптера приликом којег је погинуло седам особа, премијер је навео да је након тога уследио општи политички напад који није имао везе с аргументима.

„Нисам разумео до данас о чему се ту ради. Неко је, као и безброј пута до тада, тражио да се спасе дете. Беба. Људи су доживели удес. Или је људски фактор или су објективне околности, односно квар“, рекао је премијер и истакао да је од тога направљена политичка афера са којом је он покушао да прекине.

„Хоћете да кажете да је неко фалсификоао извештај који је потписало 14 официра“, упитао је премијер и поновио да је циљ да се сруши влада.

Како је рекао, не доживљава то као лични напад и пита се шта је смисао свега тога. Наводи да ће одговарати онај ко је прекршио процедуре али да не мисли да су криви генерали Бандић и Диковић. Поручује да су то наши јунаци.

„Шта је суштина приче осим да се нанесе штета земљи“, упитао је премијер.

Вучић каже да би и он донео одлуку да хеликоптер полети, као што је донео и Бандић, јер је таква одлука доношена и у 10 пута горим условима.

Поручује да војници нису манекени. Већ наша војска која постиже све боље резултате. Како је рекао, купују се два нова хеликоптерак оја ће до краја године стићи у Србију.

Говорећи о евентуалном уласку у НАТО, поручио је да Србија има војну неутралност и скупштинску декларацију која то потврђује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала