Смењени руководилац ЦИА премештен на бољу позицију

© REUTERS / Larry DowningСмењени руководилац ЦИЕ премештен на бољу позицију
Смењени руководилац ЦИЕ премештен на бољу позицију - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од руководилаца америчке Централне обавештајне агенције, који је због насилничког понашања удаљен са позиције у топ менаџменту те институције, премештен је на једну од виших позиција у програму напада дроновима, преноси АП.

Џонатан Бенк, стар 47 година, суспендован је 2014. године са позиције шефа операција у Ирану, због креирања „насилничке и непријатељске радне атмосфере“, пренео је прошлог марта „Лос Анђелес тајмс“.

Према наводима званичника ЦИА, који су желели да остану анонимни, неколико запослених у Бенковом сектору затражило је премештај како би побегли од њега.

„Иран је један од наших најзначајнијих циљева, а сектор није функционисао“, рекао је за „Тајмс“ један бивши званичник.

Удаљавање некога ко има тако високу позицију као што је имао Бенк у то време је било преседан, али је указало на забринутост изражену у интерном истраживању ЦИА, до ког је дошао „Тајмс“, а у коме се наводи да су лоши менаџери главни разлог из ког људи напуштају Агенцију.

Али, Бенк се сада вратио, као заменик шефа контраобавештајне службе у Центру за борбу против тероризма, која управља операцијама усмереним против група као што су Ал Каида и Исламска држава.

Он је из ЦИА био удаљен са водеће позиције годину дана, а за то време је радио у Пентагону.

Технички, Бенк је заправо тајни агент, али је његов идентитет откривен након ицидента 2010. године, док је био шеф бироа у Пакистану. Његово име постало је познато јавности у вези са тужбом од 500 милиона долара због напада америчких дронова, па је морао да буде евакуисан из те земље.

Суд у Пакистану је оптужио Бенка и правног саветника ЦИА Џона Риза за убиство, поводом смрти двоје људи који су страдали у нападу дрона америчке обавештајне агенције у децембру 2009. године.

Бенк је такође радио у испоставама на Балкану, у Москви и Багдаду. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала