Бећковић: Вучић би био нови Тито када би Путину рекао „не“

Пратите насTelegramOdyssey
Надам се да премијер Србије Александар Вучић неће основати Голи оток за своје противнике, иако би му и то странци замерили колико и Титу, каже српски академик у интервјуу за „Блиц“.

Ако би Вучић, или било ко други, рекао „не“ Путину, био би нови Тито, каже писац Матија Бећковић у интервјуу за „Блиц“. 

Коментаришући своју недавну изјаву да се нада да премијер Србије Александар Вучић неће основати Голи оток за своје противнике, иако би му и то странци замерили колико и Титу, Бећковић је рекао да је „Тито рекао Стаљину 'не', а могао је све да нас побије“.

„Запад би га уз ситне замерке славио као великог државника. Ако би Вучић, или било ко други, рекао 'не' Путину, био би нови Тито“, оцењује познати писац.

Осврћући се на избор који се поставља између Косова и ЕУ, Бећковић је рекао да косовска имовина више вреди него сва ЕУ.

„Не мислим на духовну вредност која је непроцењива, него на материјалну која би се лако могла израчунати. И нико нам не може дати колико ће нам узети“, уверен је он.

Орден Легије части - Sputnik Србија
Легија части Ољи Бећковић

Бећковић је прокоментарисао и скидање емисије „Утисак недеље“, чији је аутор његова ћерка Оља, са програма телевизије Б92. На питање верује ли да Вучић стоји иза укидања „Утиска“, Бећковић је одговорио:

„Ту емисију би укинуо сваки паметан приватник. Шта ће му ако је најгледанија и најкомерцијалнија? А пошто власт са тим нема никакве везе — није је хтела ниједна друга ТВ“.

Он је оценио и да је политика у Србији са свог пута склонила културу, те да се показује да и култура и уметност имају алтернативу.

„Форсира се она уметност која је облик порицања уметности. Уметност која умире заједно с уметником. Снобизам је форма очајања. На другој страни има довољно екстравагантних удворица, ексцентричних увлака, режимских одаџија, барбарогенија улизица, клошара — узора политичке коректности“, сматра Бећковић.

Србија је и неславни лидер по одласку младих и образованих, а на питање шта да каже родитељ детету које му саопшти да би волело да оде из Србије, Бећковић одговара:

„У том случају му неће недостајати ни речи ни идеја. Много већи проблем је шта да му каже ако га дете изненади и изрази жељу да остане у Србији“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала