Хрватски генерал: Са Србијом није још све рашчишћено

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЗагреб
Загреб - Sputnik Србија
Пратите нас
Увек ћемо морати да гледамо шта Београд ради. Наша војска нека прати, оцењује и нека на време пошаље сигнале да се нешто спрема.

Хрватска још није рашчистила неке ствари са Србијом, рекао је у интервјуу „Вечерњем листу“ бивши генерал војске Хрватске Петар Стипетић.

Он је у интервјуу навео да је учествовао у операцијама „Бљесак“ и „Олуја“ и то од планирања до, како је рекао, „терена“.

„Увек ћемо морати да гледамо шта Београд ради. Још нисмо рашчистили неке ствари са њима. Ипак, мислим да стварне опасности за земљу сада нема. Можемо се мирно окренути другим питањима, а наша војска нека прати, оцењује и нека на време пошаље сигнале да се нешто спрема“, навео је Стипетић.

Према његовим речима, тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман је од војске захтевао да се акције солидно припреме и брзо изведу јер им је међународна политика постављала услове.

„Книн није `Олуја`, то је један од оперативних циљева. У почетним годинама схватам зашто се славило само у Книну, то је био симбол наше победе, али 5. августа је и Дан победе хрватског народа у целини, и не само у `Олуји`. Требало би да се вијори застава и свако би требало да осети то победничко расположење, а ми смо све свели на Книн, попећемо се на тврђаву, дигнути барјак, отићи на гробље, у цркву и прослава је завршена. Та прослава у Книну је попримила одлике сељачког дернека, где се звижди највишим званичницима“, истакао је Стипетић.

Он је такође истакао да је у зиму 1991. године била спрема акција ослобађања Западне Славоније, али је то прекинуло потписивање примирја у Сарајеву. Истакао и да је тај план само мало „дорађен“ и да је изведена акција „Бљесак“ у којој је, навео је, „очишћен“ простор Западне Славоније за два-три дана.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала