Преминула легендарна руска балерина Маја Плисецкаја

© Sputnik / Alexander Makarov / Уђи у базу фотографијаБалерина Маја Плисицка
Балерина Маја Плисицка - Sputnik Србија
Пратите нас
Маја Плисецкаја, једна од најбољих балерина свог доба, преминула је 2. маја у Немачкој услед срчаног удара, саопштио је генерални директор Бољшој театра Владимир Урин.

„Јавио ми је супруг балерине Родион Шчедрин. Умрла је од последица тешког срчаног удара. Лекари су се борили, али ништа нису успели да учине“, изјавио је Урин.

Маја Михајловна Плисецкаја је рођена 20. новембра 1925. у Москви. Била је једна од највећих балетских уметница савременог доба.

У 18. години придружила се „Бољшој балету“ и убрзо постаје главна балерина а касније је проглашена и прима-балерином Совјетског Савеза.

1947. године одиграла је улогу Одиле-Одите у „Лабудовом језеру“, што је једна од њених најцењенијих улога.

Неке од њених најпознатијих улога су Аурора у „Успаваној лепотици“ и „Апартману Кармен“, написаној специјално за њу.

Током каријере примила је велики број награда, укључујући три Лењинова ордена, звања Хероја социјалистичког рада и Народног уметника СССР-а, француску Легију части и многа друга.

Током каријере Маја Плисецкаја гостовала је и у Србији а у последњем разговору са српским новинарима причала је да се са великим задовољством сећа тог гостовања.

Последњи наступ као балерина имала је 4. јануара 1990. године. После тога је радила као редитељка, учитељица балета и кореограф.

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима легендарне балерине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала