Комесар УН забринут због напада на омбудсмана

Пратите насTelegramOdyssey
Високи комесар Уједињених нација за људска права изразио је данас наду да ће се Влада Србије дистанцирати од оптужби против заштитника грађана Саше Јанковића и са „дужном пажњом се односити према свим притисцима, претњама или неким облицима одмазде против њега“.

У саопштењу објављеном на сајту Канцеларије УН за људска права, високи комесар изразио је забринутост због, како оцењује, континуираног и растућег притиска на Јанковића, који „спроводе власти у Србији, укључујући и чланове Српске напредне странке“.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Стефановић: Јанковић није светац, што би се плашио истраге

Притисци су, како пише у саопштењу, започети у јануару ове године, након што је Саша Јанковић објавио своје истраживање у коме је навео да је Војно безбедносна агенција (ВБА) противзаконито прислушкивала опозиционе странке, лидере синдиката и судије. Јанковић је, такође, указао на препреке које је имао у обављању поменутог истраживања и некооперативност ВБА.

Како се наводи у саопштењу, након тога су званичници Владе јавно доводили у питање професионализам и кредибилитет омбудсмана и његове канцеларије.

Високи комесар за људска права, како се наводи, изразио је након наведених дешавања своју забринутост српским властима, од којих је добио уверавања како поштују и подржавају институцију омбудсмана и како су спремне да доследно истраже и боре се против свих притисака и претњи против омбудсмана.

Саша Јанковић - Sputnik Србија
Јанковић: Нећу подлећи пристисцима

Комесар сматра, међутим, да су притисци интензивирани након што је Саша Јанковић поднео свој годишњи извештај 14. априла 2015. а да је у последње три недеље обновљена кампања личних напада на Јанковића, нарочито, како се наводи, у неким медијима блиским Српској напредној странци.

Комесар за људска права наводи да посебно забрињава последња кампања коју су повели високи функционери СНС-а којом сугеришу да је Саша Јанковић имао удела у самоубиству свог пријатеља 1993. године, поводом чега се у неким медијима о Јанковићу говорило, како се каже, као о „убици“ и „кријумчару оружја“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала