Тероризам — крхка безбедност на Балкану

© AFP 2022 / STRINGERКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шта последњи напади у Босни и Македонији говоре о безбедносној ситуацији на Балкану? Да ли су повезани или су у питању различити феномени?

Напад на полицијску станицу у Зворнику, у коме је босански вехабија убио једног и ранио двојицу полицајаца  и пребијање македонских полицајаца шест дана раније у станици у македонском селу Гошинце коју је напала албанска оружана група, показују колико је безбедност на простору бивше Југославије крхка, слажу се саговорници Спутњика.

Моћ панисламизма

За Зорана Драгишића са Факултета за безбедност реч је о две врсте тероризма — тероризму глобалних размера који се храни радикалном исламистичком идеологијом  и „етничком“ тероризму који је у вези са политичким концептом албанских сепаратистичких група.

Радикални исламизам на Балкану је глобални феномен, подстакнут ратом у Ираку и Сирији. Званичне процене су да се више од хиљаду џихадиста са Балкана прикључило „исламском калифату“ организације Исламска држава.

Терористички напад у Зворнику - Sputnik Србија
У Зворнику страх и неверица, један ухапшен

Дарко Трифуновић, стручњак за тероризам и безбедност, подсећа да је пре неколико месеци Ал Багдади, вођа ове организације, упутио два саопштења — у једном је позвао све џихадисте да им се придруже, а у другом да се пробуде тамо где живе.

Панисламизам не познаје националне границе.

„Сарајево, Зворник, Нови Пазар, за исламске фундаменталисте не постоји нација“, објашњава Трифуновић. „За њих смо ми мете“, каже он и оцењује да „ситуација никад није била гора“.

Радикалну исламску идеологију су у Босну увезли међународни џихадисти за које је ово била територија на којој се води свети рат. Следбеници радикалног ислама, вехабије, потом су се појавиле и у Србији и на Косову, што је — каже овај стручњак са међународном репутацијом — нови феномен.

Безбедносни званичници у БиХ најављују опсежнију и репресивнију акцију после напада - Sputnik Србија
Могућ нови напад у БиХ

„До пре десет година је било незамисливо видети вехабију на Косову, до пре годину дана је било незамисиво видети вехабије који иду у свете ратове, а до пре неколико месеци албанског вехабију који се у самоубилачкој акцији диже у ваздух у сред Багдада“, објашњава Трифуновић.

Вехабије су, каже он, јаке и организоване и на Косову и изводе акције од којих стрепи Запад.

Опасност од ратника „повратника

Драгишић се слаже да веза између исламистичких организација одлично функционише између Босне и Косова. Посебна опасност прети од повратника са ратишта на Блиском истоку.

„Утврђено је да се један од осумњичених помагача за напад у Зворнику вратио из Сирије. То је нова чињеница која додатно компликује ситуацију“, каже Драгишић.

Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице - Sputnik Србија
Један осумњичен за напад на караулу Гошинце

Напад на полицијску станицу у Македонији је, међутим, дело терористичке групе са Косова чија је агенда национална. Њихов начин деловања се разликује од исламистичких организација.

„Порука  је да је дух ОВК жив и активан и да могу да нанесу озбиљне ударце свим државама у региону“, каже овај стручњак за безбедност и тероризам.

Одсуство реакције Приштине, сматра, не доприноси смиривању ситуација, већ само долива уље на ватру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала