Вилхелм: Не тражимо од Србије да бира између ЕУ и Русије

© AP Photo / Marko DrobnjakovicХајнц Вилхем
Хајнц Вилхем - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је данас да нико не тражи од Србије да бира између ЕУ и Русије, прецизирајући да се од Београда као кандидата за чланство тражи да усклади спољну политику са ЕУ, али „постепено“.

„Ми знамо и ценимо то што Србија има добре односе са Русијом и увек их је имала. То је нормално и било би чудно да ова јака веза између Србије Русије не постоји. То може бити предност, нико не тражи од Србије да се определи“, рекао је Вилхелм гостујући у емисији Прави угао на РТВ.

Коментаришући чињеницу да Србија није стала на страну ЕУ када су у питању санкције Русији, немачки амбасадор је рекао да то „никада није ни тражено“.

Вилхелм је негирао и да ЕУ види као проблем то што ће председник Николић присуствовати паради поводом Дана победе у Москви 9. маја, преноси Танјуг.

„Немамо никакав проблем са тим што председник Србије иде у Москву. Немачка канцеларка иде 10. маја у Москву“, рекао је он.

Када је реч о усклађивању политике Србије са спољном политиком ЕУ, Вилхелм је прецизирао да је то процес.

„То треба да дође постепено. Србија у овом тренутку није у обавези да се сложи са свим ставовима Европске уније“, рекао је немачки амбасадор.

Он је похвалио српско председавање ОЕБС-ом.

„Мислим да раде добар посао, тешко је време и што се тиче украјинксе кризе, али добро се носе с тим“, закључио је Вилхелм.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала