Скинута ознака тајности: И југословенске трупе подршка Црвеној армији

© Sputnik / F. LevshinСкинута ознака тајности: И југословенске трупе подршка Црвеној армији
Скинута ознака тајности: И југословенске трупе подршка Црвеној армији - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско Министарство одбране скинуло је ознаку тајности са података о страним борцима који су се борили заједно са Црвеном армијом током Другог светског рата.

Руско Министарство одбране објавило је претходно поверљиве информације у којима је прецизирано учешће страних војника који су се борили уз Црвену армију током Другог светског рата.

Француски пук Нормандија-Неман био је најпознатија страна јединица у Црвеној армији, а састојао се од три борбене ескадриле. Овај документ расветлио је и подршку коју су Совјети имали од трупа из Пољске, Чехословачке, Југославије и других држава.

„Хиљаде војника и цивила желело је да се супротстави Хитлеровим снагама и стога су дошли у Совјетски Савез, придружујући се редовима Црвене армије и јачајући партизанске јединице“, каже се у саопштењу.

Документ открива улогу Прве пољске армије, која се борила заједно са совјетским снагама, као и Народноослободилачке војске Југославије, која се борила независно, али коју је снабдевао СССР. Чехословачки први пешадијски пук придружио се у борби совјетским снагама 1942. године.

Међу волонтерима који су се придружили јединицама Црвене армије било је и грађана Бугарске, Мађарске и Румуније, иако су владе њихових земаља током рата подржавале нацистичку Немачку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала