Британски избори: Бити или не бити у Европској унији

© REUTERS / SUZANNE PLUNKETTNajџел Фараж
Najџел Фараж - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 50 милиона Британаца са правом гласа позвано је да до 22 сата гласа за нову владу и новог премијера. Од тога да ли ће на челу државе остати конзервативац Дејвид Камерон или ће власт преузети лабуриста Ед Милибанд зависиће и место Велике Британије у Европској унији.

Камерон је у јануару 2013. најавио да ће, уколико буде изабран, до 2017. године организовати референдум о изласку Велике Британије из ЕУ, такозваном Брегзиту.

Иако су у предизборној кампањи доминирала питања која су се тицала економске и социјалне политике, питање опстанка Велике Британије у Европској унији било је присутније него на претходним изборима. Лидер лабуриста нашао се у неприлици када су га питали зашто и он није обећао референдум.

Лондон - Sputnik Србија
Неизвесни избори у Великој Британији

Странка независности Велике Британије (УКИП) која је за излазак из Европске уније, направила је пробој у предизборној кампањи и привукла гласове конзервативаца. Једно крило Камеронове странке је блиско УКИП-у, укључујући и неке од најистакнутијих чланова, попут градоначелника Лондона Бориса Џонсона који се нада да ће једног дана доћи на чело партије.

Бити или не бити у Европској унији зависи, дакле, у великој мери од исхода избора. Британска јавност је подељена, па ће, уколико дође до референдума, исход бити неизвестан. Он ће зависити и од тога шта Камерон успе да извуче у преговорима са Европском унијом.

Лидер торијеваца је гласачима обећао да ће да преговара са Бриселом о условима под којима ће Велика Британија да остане у Европској унији пре него што распише референдум. Камерон није прецизирао захтеве, али је главна идеја да Британија добије веће надлежности како би спречила имиграцију из других земаља Европске уније. Имигранти су за Британаце један од главних баука. Француски министар финансија Мишел Сапен му је на дан избора одговорио из Брисела да нова британска влада не би требало да рачуна на то да ће моћи да добије нове услове чланства у Унији.

Шкотска националистичка странка (СНП), која се у кампањи пробила до треће политичке снаге у земљи, залаже се за излазак из Велике Британије, али не и за излазак из ЕУ. Шкоти су за нијансу мање скептични према Европској унији од Енглеза. Референдум би могао да изазове снажне тензије између Енглеза и Шкота. Шкоти би могли да искористе изјашњавање о опстанку у ЕУ и да траже нови референдум о отцепљењу Шкотске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала