Месић: Да сам председник, ишао бих у Москву

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаСтјепан Месић
Стјепан Месић - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи председник Хрватске Стипе Месић изјавио је данас да би, да је и даље на функцији, отишао у Москву на прославу Дана победе. Тиме се слави победа над највећим злом у светској историји, рекао је Месић.

У Мoскви се не слави ниједан режим, већ победа над фашизмом у Другом светском рату, рекао је Месић на трибини „70. година од краја Другог светског рата“, одржаној у Београду.

„Нацифашизам смо победили у Другом светском рату и добро је да се тога подсетимо. Једни су то прославили у Нормадији, други то желе прославити у Москви. Мислим да би било сасвим у реду да се прослави на највишем нивоу“.

Немачка је проблем ко је победио у Другом светском рату решила, каже Месић, и у тој земљи се о томе не говори, јер су „ствари јасне“.

„На нашем простору имамо довољно људи који од победника желе направити поражене, а поражене прогласити победницима. Они који су убијали четири године желе их амнестирати за четири године убијања“.

Војна парада Дан победе - Sputnik Србија
На Паради победе 30 светских лидера - директан пренос ускоро

Месић каже да би било добро када би се Дан победе над фашизмом обележавао заједнички између држава некадашње СФРЈ, на државном нивоу, али да је то неизводљиво због историјског ревизионизма.

На простору некадашње Југославије постоји настојање историјског ревизионизма који покушава победнике да прикаже као губитнике и злочинце, наводећи као пример председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, сматра Месић.

Он је подсетио на чињеницу да је на Титов погреб дошло више од 150 шефова држава који су „веома добро знали о коме се ради“, али да, упркос томе, постоје они који Тита критикују као „мегазлочинца“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала