Ципрас се нада споразуму о кредиту

© AP Photo / Francois MoriПремијер Грчке Алексис Ципрас
Премијер Грчке Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да се нада да ће кључни састанак сутра у Бриселу отворити пут за споразум са кредиторима о преосталој транши кредита помоћи. Европски званичници сумњају да ће договор сутра бити постигнут.

„Желимо јасну потврду напретка који је постигнут у разговорима“, рекао је Ципрас на седници владе, јавила је грчка агенција АНА.

Ципрас је истакао да би споразум требало да поштује мандат који је његова левичарска влада добила на јануарским изборима.

Заставе Грчке и ЕУ на Грчкој амбасади у Бриселу - Sputnik Србија
ЕУ припрема план за искључење Грчке из еврозоне

Заменик грчког министра за међународне економске послове Еуклид Цакалотос је, дан уочи тог састанка, изјавио да су Грчка и међународни кредитори „веома близу“ постизања договора.

„Након више недеља тешких преговора, ако друга страна буде вољна, биће очигледно да је договор веома близу и да ће бити постигнут у наредном периоду“, рекао је Цакалотос за грчки лист Авги.

Цакалотос, један од главних грчких преговарача, додао је да се Атина и њени повериоци „политички разликују“ поводом питања пензија и радних односа, као и да ће неке области „остати отворене до задњег минута“.

Премијер Грчке Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Ципрас упозорио Меркелову да не може да врати дуг

Европски званичници, међутим, умањују вероватноћу да договор заиста сутра буде и постигнут.

„Ми смо постигли напредак, али нисмо веома близу договора“, рекао је председник Еврогрупе Јерун Дајселблум за италијански лист Коријере дела сера.

Он је додао да договор сигурно неће бити постигнут на сутрашњем састанку Еврогрупе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала