Ако се одазове на позив суда, Јаблановић ће се бранити сам

© ФотоАлександар Јаблановић
Александар Јаблановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши министар за повратак и заједнице у косовској влади и председник Српске листе Александар Јаблановић, још није донео одлуку да ли ће се 22. маја појавити у својству окривљеног у Основном суду у Ђаковици, пише данашња „Политика“.

Он је оптужен да је подстицао на националну, расну и верску мржњу, немир и нетолеранцију, када је Албанце који су каменовали аутобус са расељеним Србима, назвао „дивљацима“, а за дело које му се ставља на терет казна је од једне до осам година затвора.

У кратком разговору за београдски дневник, Јаблановић је рекао да је позив примио у уторак, али да не види ниједан разлог због чега би се одазвао на саслушање.

Александар Јаблановић - Sputnik Србија
Оптужница против Александра Јаблановића

„Цео случај је исконструисан како би се нанела штета Србима који су укључени у политичке активности на Космету, а и мени као лидеру Српске листе. Тужилаштво у Ђаковици није оправдало своје постојање, јер је добро познато да се до сада нико од оних који су убијали Србе, палили српске куће, цркве и манастире, није нашао иза решетака. Мени је као човеку битно да имам подршку моје државе Србије, људи које представљам у политичким круговима и што уживам безрезервну подршку Српске листе“, рекао је Јаблановић, преноси Танјуг.

Он је додао да ће се данас састати са представницима Европске уније на Космету како би им предочио проблем који се тиче не само њега, него и целе српске заједнице.

„Предочићу им да је тужилаштво дало себи превише слободе, окривљујући некога због једне речи, протумачене на начин који одговара албанским политичарима“, истакао је он.

На питање да ли је ангажовао адвоката, Јаблановић је рекао да му он не треба јер се не осећа кривим.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је оптужница против Јаблановића још једна у низу неправди уперених против Срба на КиМ, а у политичком смислу носи дестабилизујући ризик.

„Може имати озбиљне импликације за однос Срба не само према правосудним инстанцама, него и осталим институцијама у јужној српској покрајини. Косовским правосуђем царује политика која је врло малициозна када је реч о интересима српског народа. Оцењујем то као озбиљан корак уназад кад је у питању поверење у институције које постају симбол за неправду. Мислим да је то враћање на велика врата вербалног деликта, али и бруталан покушај да се ограничи политичко деловање Срба и да се они застраше“, рекао је Ђурић.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала